Prima pagina

Febra investitiilor de la Bursa de Valori a trecut

Febra investitiilor de la Bursa de Valori a trecut
07.07.2005, 21:01 12

Numarul de investitori care cumpara actiuni a scazut la jumatate in patru luni

Numarul investitorilor activi de la Bursa de Valori a scazut luna trecuta pana la aproximativ 5.500, valoare pe care o inregistra in luna decembrie a anului trecut, dupa ce numarul jucatorilor de pe piata depasise 10.000 in primele luni ale anului, cand investitiile in actiuni incepusera sa devina o moda.

Datele se refera la numarul investitorilor care au cumparat cel putin o data actiuni de pe piata in luna respectiva, fiind cea mai buna masura a interesului investitorilor pentru investitii in actiuni.

Multi dintre cei care au inceput sa cumpere actiuni in ianuarie si februarie pentru ca au vazut ca piata creste s-au retras acum de la Bursa sau asteapta vremuri mai bune pentru a-si marca profitul pe actiunile cotate si a se apuca de alte achizitii.

Cei care au intrat "pe val" la cumparare pe Bursa sunt inca pe pierdere dupa scaderea de aproximativ 30% a cotatiilor din martie si aprilie. Daca o actiune Petrom depasise 0,5 lei noi la inceputul anului, a scazut ulterior pana aproape de 0,3 lei noi si se tranzactioneaza acum la 0,42 de lei noi. Actiunile SIF-urilor care s-au apropiat de pragul de 2 lei noi se tranzactioneaza acum intre 1,1 si 1,3 lei noi, iar Petromidia a coborat de la 0,130 lei noi la 0,075 lei noi.

"Piata a revenit de fapt la clientii fideli. Din ce am observat noi, au fost putini investitorii care s-au retras de pe piata. Multi dintre cei care au venit sa investeasca pe Bursa in primele luni ale anului au devenit investitori pasivi si nu mai fac tranzactii. Asta se vede de altfel si din evolutia lichiditatii de pe Bursa", spune Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.

Numarul vanzatorilor de actiuni de la Bursa a scazut de asemenea, dar se mentine la peste 40.000, cea mai mare parte a acestora fiind cei care isi vand cupoanele din Programul de Privatizare in Masa.

Bursa de Valori nu detine date privind numarul exact al cumparatorilor de actiuni din primele trei luni ale anului, perioada in care sistemul de tranzactionare al Bursei a fost schimbat, iar tranzactionarea actiunilor companiilor a fost mutata treptat de pe un sistem pe altul.

Ultimele date disponibile sunt cele pe primele trei saptamani ale lunii ianuarie, perioada in care numarul investitorilor care au cumparat actiuni depasea 8.000, din care peste 95% erau persoane fizice. Brokerii spuneau ca interesul investitorilor fata de plasamentele in actiuni cotate a continuat sa creasca si in luna februarie, odata cu cresterea actiunilor, astfel ca numarul lunar de cumparatori de actiuni a depasit probabil in februarie pragul de 10.000.

Anul trecut numarul de cumparatori de actiuni de la Bursa a crescut de la aproximativ 3.100 in ianuarie pana la 5.555 in luna decembrie. In aprilie anul acesta numarul de investitori care au cumparat actiuni de la Bursa de Valori a fost de 8.747, acesta scazand la 5.685 luna trecuta.

Brokerii spun insa ca investitorii noi care au venit la Bursa in primele doua luni ale anului nu au plecat, ci doar nu mai fac tranzactii "Cele mai multe din conturile noi care au fost deschise in primele luni ale anului nu au fost inchise. Investitorii nu mai fac insa asa de multe tranzactii si stau cu actiunile pe care le-au cumparat atunci. Pe de alta parte sunt foarte putini cei care au mai adus bani ca sa investeasca", spune Marius Trif, directorul Carpatica Invest, societatea de brokeraj a Bancii Comerciale Carpatica.

Lunile iulie si august, care sunt in mod traditional luni cu activitate redusa pe Bursa, ar putea aduce noi scaderi ale numarului de jucatori de pe piata datorita vacantei de vara.

Indicele BET al celor mai importante actiuni cotate a atins punctul de maxim la finalul lunii februarie, dupa ce crescuse cu aproximativ 55% in doua luni pe fondul optimismului generat de schimbarea puterii politice la finalul anului trecut. Au fost insa suficiente cateva zile de scaderi pentru ca investitorii sa inceapa sa vanda masiv, ducand piata inapoi la preturile de la inceputul anului. Daca in ianuarie si februarie valoarea tranzactiilor de pe piata depasea frecvent 15 milioane de euro, in ultimele saptamani nu a atins foarte des 5 milioane de euro.

Mediatizarea intensa a castigurilor care pot fi obtinute pe Bursa a fost cea care a atras un nou val de investitori pe piata. Pentru ca nu mai faceau fata volumului de activitate, societatile de brokeraj incepusera sa mareasca comisioanele si sa angajeze personal suplimentar.

Sedinta de ieri a Bursei de Valori s-a inscris in tendinta de lichiditate redusa din ultimele luni, fiind intrerupta timp de mai bine de doua ore de o defectiune tehnica in sistemele de telecomunicatii. Tranzactiile de ieri au insumat 1,2 milioane de euro, iar BET, principalul indice al pietei, a castigat 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO