Prima pagina

Febra aftoasa da o noua lovitura fermierilor europeni

01.03.2001, 00:00 15



Epidemia de febra aftoasa din Marea Britanie da o noua lovitura puternica fermierilor europeni. Zootehnia de pe batranul continent a fost lovita in plin in timp ce incerca din greu sa se refaca dupa consecintele dezastruoase ale bolii vacii nebune.



Premierul britanic Tony Blair a analizat criza intr-o reuniune de urgenta a cabinetului sau, in timp ce noi cazuri de febra aftoasa au fost descoperite in Marea Britanie, iar Franta si Germania au inceput uciderea oilor importante de dincolo de Canalul Manecii.

Alte patru cazuri au fost descoperite ieri in doua ferme din ?ara Galilor si in alte doua din Anglia, aducand totalul animalelor bolnave la 22.

Potrivit autoritatilor britanice, numarul animalelor ucise sau care urmeaza sa fie omorate pentru a opri raspandirea bolii este de 11.000, dintre care 1.000 de vaci, 8.500 de oi si 1.500 de porci. In total, 102 ferme din Marea Britanie sunt in carantina.

Febra aftoasa afecteaza animalele cu copita despicata - vacile, oile si porcii - dar nu este daunatoare pentru oameni. Boala este foarte contagioasa si virusul care o provoaca poate calatori kilometri intregi in aer, in haine sau pe cauciucurile vehiculelor.

Reactia guvernelor europene a fost prompta. Uniunea Europeana a prelungit interdictia privind exportul de animale vii din Marea Britanie, in timp ce in Germania autoritatile au plasat in carantina o ferma unde au fost descoperite oi care ar fi putut veni in contact cu boala.

De altfel, in Franta, Germania si Olanda a inceput uciderea animalelor importante din Marea Britanie, in timp ce Belgia si Polonia au anuntat masuri de prevenire a raspandirii virusului.

Desi oamenii de stiinta sustin ca febra aftoasa nu reprezinta un pericol pentru oameni si nu poate fi transmisa prin consumul de carne infectata, vamesii olandezi confisca toate produsele alimentare cu carne, inclusiv sandwich-urile, de la pasagerii care sosesc cu feribotul din Marea Britanie.

Guvernul de la Londra a prelungit interdictia de mutare a animalelor pe teritoriul britanic. Acest fapt a afectat inclusiv lumea sportului, cursele de cai fiind interzise timp de o saptamana, in timp ce un meci de rugby din ?ara Galilor, la care ar fi urmat sa vina si spectatori irlandezi a fost amanat de teama ca acestia vor transporta virusul in Irlanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO