Prima pagina

Exportatorii isi ling ranile dupa caderea euro si a dolarului

Exportatorii isi ling ranile dupa caderea euro si a dolarului
05.11.2004, 00:00 37

"In ultima luna Mobex a pierdut 1,5 miliarde de lei din fluctuatiile de curs valutar, in conditiile in care valorificam 95% din productie la export, atat in euro cat si in dolari. Daca situatia continua exista riscul sa nu mai putem fi competitivi pe pietele externe. Ultima data cand a picat dolarul am intrat intr-un blocaj financiar si eram la un pas de a inchide activitatea. In opinia mea, din aprecierea leului nu au de castigat decat companiile care importa produse pe care le valorifica in lei pe piata romaneasca", a spus Dan Egri, directorul general al producatorului de mobila Mobex Targu Mures.
Pentru cei care aveau de schimbat dolari sau euro in lei, situatia de pe piata valutara a devenit dramatica. Peste noapte au pierdut miliarde de lei in urma scaderii cursurilor valutare la Bucuresti.
Ieri, a fost o noua zi de cadere, chiar daca piata interbancara a fost mai linistita fata de ziua de miercuri cand fluctuatiile mari de curs si prabusirea brusca a euro si dolarului au lasat urme adanci pe fetele dealer-ilor si in conturile clientilor.
Euro a pierdut ieri inca 284 de lei la BNR ajungand la 39.447 lei, iar dolarul a cazut cu inca 568 de lei, pana la 30.710 lei. Fata de inceputul anului euro a pierdut 1.670 de lei, iar dolarul 1.885 de lei.
Prin scaderea din ultima luna, si in special din ultimele zile, dolarul a revenit la valoarea pe care a avut-o in toamna lui 2001.
Piata valutara interbancara s-a mai linistit ieri dupa sedinta tensionata de miercuri cand volumul total al tranzactiilor a ajuns la 700 de milioane de euro din care volumul interbancar a depasit 500 de milioane de euro, nivel extrem de ridicat pentru o singura zi. Ieri jucatorii au fost mai precauti, aparand timid si ordine de cumparare mai mari din partea clientilor. La vanzare de valuta, multi clienti s-au resemnat cu situatia pentru ca nu au avut incotro. Pe piata caselor de schimb, cursurile s-au miscat destul de des. Daca dimineata casele de schimb cotau euro intre 39.000 de lei la cumparare si 40.500 de lei, la vanzare, spre dupa-amiaza operatorii au redus cotatiile la 38.000 de lei la cumparare si 40.000 de lei la vanzare, diferenta mare dintre cotatii exprimand incertitudinea.
"Nu prea am facut tranzactii pentru ca oamenii nu stiu ce sa faca", a declarat operatorul unei case de schimb.
Decizia Bancii Nationale de a lasa piata sa decida cursul si sa nu mai intervina prin achizitie de valuta a atras mania exportatorilor, a celor care si-au depus economiile in valuta si a celor care si-au stabilit salariile in euro (dolari) care peste noapte vad ca semneaza pentru mai putini bani pe statul de plata. Daca cineva si-a negociat un salariu de 500 de dolari, in ianuarie a primit 16.297.000 lei, iar acum ar incasa 15.355.000 lei. ?Persoanele care au veniturile negociate in valuta si-au asumat riscul ca intr-o luna sa castige mai mult, iar in alta mai putin", a declarat Mihaela Perianu, directorul general al companiei AIMS Human Capital.
"Aceasta scadere brusca ne dezavantajeaza. Am inteles ca BNR a luat decizia de nu mai interveni insa sper ca Banca Nationala sa revina asupra acestei decizii mai ales ca vine perioada sarbatorilor cand cerearea de valuta creste. Sper ca euro sa ajunga din nou la 41.000 - 41.500 de lei. Pe de alta parte nu putem rezilia in nici un fel comenzile de export pe care le avem in acest moment", a declarat Georgel Costache, directorul general al Vincon Vrancea.
La noua luni, exporturile Romaniei s-au ridicat la 13,9 miliarde de euro, din care 73,3% se desfasoara pe relatia cu Uniunea Europeana.
La polul opus, cei care s-au imprumutat in valuta si importatorii isi freaca mainile de bucurie pentru ca au mai putin de platit in lei. De asemenea, si cei care au negociat achizitia unor imobile in valuta, vor scoate din buzunar mai putini lei.
"Avem pregatite scenarii pentru fiecare varianta de evolutie a cursului de schimb. Aprecierea leului avantajeaza acum importatorii", a spus Stephen Warley, directorul general Kraft Foods Romania.
"Nu pot spune cat de mare va fi efectul pentru piata auto, insa cu siguranta ca este un lucru bun pentru vanzarile de masini. Ramane de vazut si cat va dura aceasta apreciere", a declarat Marius Carp, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania. El a adaugat ca aprecierea monedei nationale se suprapune factorilor care au facut ca in acest an piata auto sa creasca cu 30%, o valoare mai mare decat in fiecare din ultimii doi ani. "Piata auto a beneficiat din plin de scaderea pretului la masini ca urmare a concurentei, accesul mai facil la finantare, scaderea dobanzilor la credite si la contractele de leasing, iar acum la toate acestea se adauga acum si aprecierea monedei nationale", a mai spus Carp. Piata auto va ajunge anul acesta la 170.000-180.000 de unitati, ceea ce inseamna aproximativ 1,5 miliarde euro.
Importurile la noua luni s-au ridicat la 18,6 miliarde de euro, 64,3% din acestea provenind din tarile membre ale Uniunii Europene. Scaderea cursurilor la euro si dolar la Bucuresti va adanci si mai mult deficitul comercial deoarece importatorii sunt cei mai avantajati in astfel de situatii.
Pe de alta parte, scaderea cursurilor va ajuta la reducerea inflatiei care a inceput sa derapeze in ultimele doua luni. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat acum cateva zile ca "probabil vom rata tinta de inflatie de 9%" din cauza scumpirii petrolului pe pietele internationale. Acum, cu o rata de schimb valutara mai scazuta, cresterea pretului la carburanti pe piata romaneasca se va mai atenua. BNR si-a asumat pentru anul viitor atingerea unui anumit nivel de inflatie, iar acum toata politica monetara si valutara este indreptata spre acest obiectiv. Sustinerea exportatorilor prin curs nu mai este o prioritate pentru BNR.
"Este normala decizia BNR de a lasa cursul liber. Cu cat cursurile valutare vor cobori, cu atat va fi mai bine pentru mediul economic pentru ca inflatia va scadea. Pierd pe termen scurt la exporturi insa castig pe termen lung pentru ca vom avea un mediu economic stabil. La ce rezerve valutare are acum, BNR ar trebui sa lase cursul liber", a declarat Adrian Porumboiu, presedintele Comcereal Vaslui.
"Este un fenomen normal (aprecierea leului - n.r.) care s-a vazut si in celelalte tari europene. Este de datoria noastra sa invatam sa traim si cu astfel de evolutii", a spus Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"Exista o agitatie pe piata salariilor, dar aceasta este legata de faptul ca in aceasta perioada incep sa se faca bugetele de salarii pentru 2005. Companiile inca nu stiu la ce sa se astepte anul viitor mai ales ca se anunta modificari ale Codului Fiscal care ar putea aduce alte grile de impozitare a veniturilor. In plus, exista semnale ca tot mai multe firme straine vor sa patrunda pe piata si atunci companiile romanesti care ar putea intra in concurenta cu acestea incearca sa ofere angajatilor salarii competitive astfel incat sa-i determine sa nu plece", a declarat Monica Vrabiescu, managind director al companiei Hill International.
BNR si-a permis sa lase piata libera ceea ce dezavantajeaza exportatorii pentru ca intrarile de valuta sunt foarte mari. Pe de alta parte, liberalizarea contului de capital, prevazuta pentru februarie 2005, va aduce si mai multa valuta pe piata, in special din partea investitorilor financiari care vor specula diferenta mare intre ratele de dobanzi din Romania si pietele europene.
Banca centrala incearca acum o strategie de fluctuatie mare a cursului coroborata cu o scadere a dobanzilor la lei prin care sa contracareze intrarile de capital speculativ estimate sa depaseasca anul viitor nivelul de 2,5 miliarde de euro. Spre exemplu, daca investitorii financiari intra in Romania schimband euro la un curs de 38.000 de lei pentru a plasa apoi fondurile intr-un depozit bancar cu o dobanda de 14%, intr-un an de zile ei ar obtine un randament in euro de 14% in cazul in care cursul ramane pe loc. Daca euro creste la 42.000 de lei, ceea ce nu este un soc, atunci ei ar castiga in euro numai 2% intrucat castigul din dobanda la lei se pierde prin cresterea cursului. BNR va incerca sa faca acest lucru. zf@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO