Prima pagina

Explozia de la Cernobil a provocat mutatii genetice transmisibile

10.05.2001, 00:00 1681



Oamenii de stiinta au anuntat ca au obtinut dovezi potrivit carora doze reduse de radiatii pot provoca modificari multiple ale ADN-ului uman, care se transmit la generatiile urmatoare. Observatiile au la baza studiile facute in randul copiilor nascuti dupa accidentul nuclear de la Cernobil.

Savantii au descoperit o crestere "neasteptat de mare" a numarului mutatiilor in randul copiilor ai caror parinti au participat la operatiunea de curatire a reactorului ce a explodat in 1986 si care au fost conceputi dupa aceasta data.

Ei au precizat ca, desi s-a banuit de multa vreme ca expunerea la radiatii ionizante provoaca mutatii in ADN-ul uman, evenimente de tipul bombelor atomice detonate in Japonia nu pareau sa aduca dovezi in privinta unor defecte genetice semnificative.

Zestrea genetica a copiilor nascuti dupa accident din parintii ce formeaza asa-numitele "familii de lichidatori" (care au participat la curatirea reactorului de la Cernobil) a fost comparata pentru prima oara cu cea a fratilor lor nascuti inainte de dezastru, pe langa comparatia cu copii din familii ce nu au fost expuse radiatiilor.

In urma acestor comparatii, oamenii de stiinta din Ucraina si Israel au observat modificari serioase ale genelor care sunt transmise de la parinti la copii.

Autorii studiului, publicat intr-o prestigioasa revista stiintifica britanica, au eliminat posibilitatea ca modificarile sa fi avut loc in organismul copiilor, nu al parintilor lor.

Principala dovada in acest sens a fost faptul ca mutatii de acest tip nu au fost observate la fratii lor nascuti inainte de accident, care au fost supusi si ei unei expuneri la radiatii identice sau chiar mai mari.

"Faptul ca doze mult mai reduse de radiatii decat s-a crezut pana acum pot dubla numarul de mutatii genetice necesita o analiza foarte atenta, cu atat mai mult cu cat un numar semnificativ de oameni sunt supusi unei intense presiuni mutagene", se arata in studiul citat.

Unii analisti apreciaza ca documentul reprezinta o lovitura serioasa pentru modelul de risc in caz de radiatii elaborat de Comisia Internationala pentru Protectie Radiologica, care are la baza experienta acumulata in cazul bombardamentelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki si care nu analizeaza transmiterea interna a radiatiilor, cum este cea de la parinti la copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO