Prima pagina

Exista de fapt resurse pentru majorarea pensiilor?

02.07.2007, 17:54 17

Dupa ce au hotarat majorarea pensiilor cu 43% anul viitor si inca un procent asemanator in 2009, autoritatile nu au fost la fel de clare si cu sursele de finantare pentru aceasta masura.
Conform calculelor Ministerului Economiei si Finantelor, masura ar necesita numai anul viitor circa doua miliarde de euro, spune Sebastian Vladescu, secretar de stat in minister.
Anul trecut, bugetul de pensii a fost de 5,75 miliarde de euro, iar anul acesta este estimat la 6,8 miliarde de euro. Practic, majorarea pensiilor costa bugetul de asigurari sociale de stat mai mult de o treime din veniturile sale pe anul acesta. Exista alte surse de finantare pentru aceasta masura?
Odata cu majorarea pensiilor, deputatii au votat saptamana trecuta si eliminarea plafonului de calcul pentru contributia de pensii, care era limitata pana atunci la cinci salarii medii brute pe economie (circa 2.000 de euro brut). In plus, in baza de calcul a contributiilor de pensii au intrat cu aceasta ocazie si primele si stimulentele incasate de functionarii publici. Specialistii spun insa ca acestea nu pot fi considerate resurse reale de finantare a majorarii pensiilor, pentru ca vor aduce incasari suplimentare minime la bugetul de pensii.
In schimb, eliminarea plafonului de calcul ar putea arunca in aer bugetele companiilor, majorand semnificativ, cu pana la 20%-30%, sarcina fiscala pentru salariile mari, ale managerilor, de exemplu.
Dupa adoptarea masurii, Fondul Monetar International si agentia de rating a riscului de tara Fitch au criticat intentiile autoritatilor romane.
Dublarea pensiilor in urmatorii doi ani, conform votului parlamentar, ar insemna in viziunea FMI si Fitch riscuri suplimentare pentru supraincalzirea economiei, cresterea deficitului curent si a presiunilor inflationiste, cu posibile repercusiuni asupra riscului si ratingului de tara.
Atat Fitch, cat si FMI spun ca masura cresterii pensiilor nu ar avea acoperire bugetara si ca sunt necesare surse precise de finantare sau o reducere a cheltuielilor bugetare in alte domenii, pentru a sustine aceasta masura. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a respins insa analizele Fitch, motivandu-si comentariul prin consistenta veniturilor bugetare.
Pe scena politica, Tariceanu si PNL se lupta cu PSD si PD pentru a-si atribui paternitatea masurii de crestere a pensiilor.
Guvernul a respins in prima faza proiectul, pentru a-l accepta ulterior, iar acum principalele partide se afla intr-o batalie pentru a fi vazute ca principal promotor al masurii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO