Prima pagina

Europa de Est s-ar putea confrunta cu o criza monetara

10.09.2008, 19:48 46

Oficialul a declarat ca majoritatea monedelor din zona s-au apreciat puternic ca urmare a speculatiilor valutare, in acest moment tarile est-europene riscand "sa intre intr-o criza clasica de cont curent", adaugand ca "acesta este viitorul pericol generat de o situatie experimentata pana acum de tarile din Asia si America Latina".
In 1997, o serie de tari asiatice s-au confruntat cu probleme grave, dupa ce valoarea monedelor locale s-a prabusit sub presiunea gradului ridicat de indatorare si a exploziei dobanzilor.
Argentina s-a confruntat cu o problema similara in 2001, cand moneda nationala s-a prabusit, generand proteste din partea populatiei care isi pierduse o mare parte a economiilor.
In raportul sau anual, UNCTAD a atras atentia ca ingredientele necesare unei asemenea crize au aparut si in regiunile Europa de Est si Asia Centrala, tarile din zona "cumuland un nivel substantial al datoriei externe si confruntandu-se, in acelasi timp, cu deficite de cont curent semnificative ca urmare a supraevaluarii propriilor monede".
Ca urmare a acestei situatii, statele din regiune ar putea asista la o crestere a costurilor de creditare si la o scadere drastica a valorii monedelor.
Intre 1999 si 2007, monedele din Europa de Est, inclusiv Rusia, au cunoscut o apreciere de 30% fata de un indice al principalelor monede de pe glob. In aceeasi perioada, deficitul de cont curent al acestor state a urcat pana la 9% din Produsul Intern Brut, aproape dublu fata de nivelul din 1999.
In cazul unor state precum Bulgaria, Romania si tarile baltice, deficitul de cont curent a ajuns chiar la doua cifre.
Aprecierea monedelor nationale este amplificata si de politicile monetare ale bancilor centrale, care majoreaza dobanzile in incercarea de a domoli presiunile inflationiste, mentioneaza studiul UNCTAD.
"Piata monetara din regiune este dominata de speculatii. Si asta intr-un moment in care nivelurile ridicate ale inflatiei determina bancile centrale sa majoreze dobanzile", a declarat Flassbeck.
Nivelul ridicat al dobanzilor impulsioneaza speculatiile cu monedele din regiune in cadrul unor operatiuni de "carry-trade", prin intermediul carora speculatorii imprumuta bani in monede cu dobanda mica pentru a-i reinvesti pe aceste piete.
"Speculatorii inregistreaza profituri semnificative, dar tarile acestea sunt puse intr-o situatie delicata, iar mai devreme sau mai tarziu se vor confrunta cu o criza financiara si o depreciere semnificativa a monedelor", a adaugat Flassbeck. El a mentionat ca moneda unui stat care se confrunta cu un nivel ridicat al inflatiei ar trebui intr-adevar sa sufere o depreciere.
Dar in cazul statelor cu un nivel ridicat al volumului creditelor contractate in valuta, o asemenea miscare nu ar face decat sa sporeasca gradul de indatorare.
Raportul UNCTAD arata in acelasi timp ca o ajustare a valorii monedelor statelor est-europene este inevitabila, fiind singura cale de solutionare a dezechilibrelor existente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO