Prima pagina

Eurobarometru: Romanii sunt nemultumiti de viata, dar aproape la fel de increzatori in viitor ca suedezii

10.07.2008, 18:47 20

Romania formeaza, alaturi de Bulgaria si Ungaria, polul nemultumirii fata de viata de zi cu zi, dar romanii sunt extrem de optimisti cand e vorba de viitor. Cetatenii celor trei state sunt, de asemenea, si cei care apreciaza ca au cele mai mari dificultati in plata facturilor lunare, potrivit analizei rezultatelor studiului Eurobarometru de primavara, Standard 69, realizat sub egida Comisiei Europene.
Potrivit ultimului eurobarometru dat publicitatii ieri, in timp ce la nivelul UE, 48% dintre cetateni spun ca au dificultati in ceea ce priveste plata facturilor lunare, in Bulgaria, 78% dintre cetateni sustin ca au dificultati, in timp ce in Romania procentul este de 64%. Potrivit aceluiasi studiu, aproape jumatate dintre romani (48%) sunt ingrijorati de inflatie si de cresterea preturilor.
"Polul fericirii sociale" in UE se afla in nordul Europei - Suedia, Danemarca, Finlanda si Olanda, unde peste 94% dintre cetateni se declara multumiti de felul in care traiesc.
Pe de alta parte, potrivit eurobarometrului, romanii sunt fruntasi la capitolul optimism, fiind devansati numai de catre suedezi. Astfel, 44% dintre romani si 50% dintre suedezi cred ca peste un an vor trai mai bine. Majoritatea romanilor (53%) apreciaza de asemenea ca tara se indreapta in directia corecta, cu 9 procente mai mult decat in urma cu un an.
Media celor care impartasesc o viziune optimista in legatura cu propria tara este de 42% in noile state membre si de doar 29% in cele 15 vechi state UE.
De altfel, potrivit studiului, romanii, alaturi de suedezi si danezi, apar in topurile de optimism atat la nivel personal, cat si la nivel de societate. Potrivit profesorului Dumitru Sandu, editor national pentru Romania al studiului, este in mod sigur vorba si despre "un fenomen de contaminare, contagiere intre credintele 'mie o sa imi fie bine' si 'in tara mea lucrurile merg in directia corecta'".
Potrivit analizei, ideea este aceea ca persoanele care percep o crestere a puterii lor de cumparare pe ultimii cinci ani au tendinta de a se declara optimiste in legatura cu viitorul.
Romanii au dat raspunsuri variate in privinta puterii de cumparare. Astfel, circa 35% dintre romani spun ca puterea lor de cumparare a crescut in ultimii cinci ani, 35% sustin ca aceasta este neschimbata, iar 30% ca puterea de cumparare le-a scazut. Raspunsurile indica, potrivit autorului analizei studiului, faptul ca societatea romaneasca este scindata si merge catre inegalitate.
In ceea ce priveste increderea in institutii, studiul arata ca romanii au cea mai mare incredere in mass-media. Romanii inregistreaza de asemenea un nivel foarte scazut de incredere in Politie - 38%, in timp ce media UE este de 68%.
Increderea in partidele politice a inregistrat o crestere de sapte procente, de la 11 la 18%, in doar sase luni.
De asemenea, a crescut increderea in Parlament (de la 17 la 22%) si in Guvern (de la 21 la 25%). In ceea ce priveste increderea in mass-media, s-au inregistrat cresteri de zece procente la toate cele trei capitole: incredere in radio (de la 61 la 71%), in TV (de la 61 la 70%) si in presa (de la 53 la 63%).
Circa 66% dintre romani au incredere in Uniunea Europeana. De altfel, Romania face parte, alaturi de Estonia, Cipru, Belgia, Spania, Slovacia, Slovenia, din grupul tarilor in care populatia are o foarte mare incredere in UE, la polul opus aflandu-se Marea Britanie, Austria si Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO