Prima pagina

Euro bate toate recordurile

17.12.2003, 00:00 8



Moneda unica europeana a atins ieri un nou maxim fata de dolar, fiind cotata chiar la 1,2361 dolari, dupa ce euforia indusa de arestarea fostului presedinte irakian Saddam Hussein s-a estompat, iar atentia investitorilor a revenit asupra deficitului ridicat de cont curent inregistrat de Statele Unite.



Analistii sunt de parere ca aprecierea de acum a euro deschide practic mult mai repede drumul spre atingerea in viitorul apropiat a unui nou prag psihologic: 1,3 dolari pentru un euro.



Pe piata de la Bucuresti, miscarile de pe bursele externe s-au reflectat mult prea putin ca amplitudine -de fapt asa cum ne-am obisnuit in ultima vreme- singura miscare evidenta fiind cresterea cu 100 de unitati a cursului euro in raport cu leul.



Dolarul a fost cotat din nou sub 33.000, respectiv la 32.954 lei.



Bancile au cotat inca de la deschidere euro cu mult peste inchiderea precedenta, in intervalul 40.700/40.730 lei, fiind influentate de noul maxim istoric din prima parte a zilei atins de moneda europeana pe pietele internationale, unde a fost cotata pentru 1.236 dolari.



Euro nu a reusit sa se mentina la acest nivel, intrucat bancile romanesti au preferat sa vanda valuta, iar cotatiile au coborat, intr-o prima etapa, la 40.680/40.710 lei/euro si, ulterior, pana la 40.610/ 40.640 lei/euro, nivelul de la inchidere de altfel.



"Se observa o presiune mai mica pe piata valutara, semn ca s-a dimunat considerabil cererea de valuta pentru importuri, iar deprecierea leului ramane exclusiv la mana raportului euro/dolar. In acelasi timp, se resimte o nevoie de lichiditati in lei", a comentat dealerul unei banci.



Faptul ca bancile nu mai sunt asa de active se vede practic si din volumele de tranzactionare, acestea depasind doar in zilele bune 50 mil. euro.



De la inceputul anului deprecierea leului in raport cu valuta europeana a ajuns la 16,56%, in timp ce fata de dolar leul s-a apreciat cu aproape 2%.



Cresterea euro din acest an, coroborata cu cea de anul trecut, incepe incet-incet sa-si arate coltii asupra celor care au contractat credite in euro, fie sub forma de imprumutri de la banci, fie drept finantari in leasing.



Ponderea creditelor in moneda europeana in total credite acordate in sistemul bancar a tot crescut in ultimii doi ani, in acest moment fiind de aproape 48%.



Tocmai de frica unei cresteri mult prea rapide a cursului leu/euro si a nesustenabilitatii in veniturile celor care s-au imprumutat in euro, banca centrala a atras atentia ori de cate ori a avut ocazia ca valuta nu este intotdeauna cea mai potrivita pentru cei care vor imprumuturi. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO