Prima pagina

Esec major in atragerea unei investitii de 120 milioane de euro

Esec major in atragerea unei investitii de 120 milioane de euro
23.05.2005, 19:33 16

Romånia a pierdut in favoarea Bulgariei investitia de aproape 120 de milioane de euro pe care compania franceza Montupet, producatoare de componente de aluminiu pentru industria auto, intentiona sa o realizeze pentru constructia unei fabrici.

Aceasta este cea de-a doua investitie straina pe care Romånia o rateaza in mai putin de doua luni. In aprilie, constructorul german de autocamioane MAN a renuntat la o investitie de aproape 40 de milioane de euro intr-o noua fabrica, alegånd in schimb Polonia.

Agentia de stiri bulgara Novinite a anuntat ca Montupet va construi la Ruse o fabrica de piese auto pentru marcile Ford, Audi, Peugeot, Renault, productia urmånd sa fie destinata exportului, inclusiv in Romånia.

Guvernul bulgar a aprobat la finele saptamånii trecute planul de investitii pentru noua fabrica, acesta prevazånd amenajarea unei unitati de productie a unor componente de aluminiu, una dintre cele mai mari divizii ale Montupet in Europa. Fabrica va fi situata in partea de nord a parcului industrial Ruse si va avea o suprafata de 140.000 metri patrati.

a??Am pierdut investitiaa??, au declarat pentru ZF surse din administratie. Potrivit acestora, elementul care a contat cel mai mult in decizia Montupet a fost terenul. a??Acolo li s-a oferit terenul gratisa??, au mai spus sursele citate. Acest lucru ar putea explica si faptul ca investitia pe care compania franceza o va face in Bulgaria va fi de 80 mil. euro, fata de 120 cåt anuntase in momentul in care au inceput negocierile cu autoritatile romåne. Agentia Romåna pentru Investitii Straine (ARIS), cea care a acordat asistenta Montupet pentru acest proiect, confirma interesul companiei franceze pentru Bulgaria, dar evita sa anunte ratarea investitiei.

a??In urma anuntului aparut pe site-ul agentiei de presa bulgare, ARIS a contactat oficialii Montupet - vicepresedintele Didier Crozet - care au infirmat luarea ca sigura a deciziei. Din datele furnizate de aceiasi oficiali, rezulta ca guvernul bulgar a raspuns pozitiv in timp foarte scurt pretentiilor formulate de Montupet, motiv pentru care decizia boardului de a alege Bulgaria ca destinatie este data ca fiind foarte posibilaa??, spun oficialii Agentiei. Acestia au adaugat ca o decizie finala legata de locul in care se va face investitia urmeaza sa fie luata in aceasta saptamåna.

In schimb, omologii lor bulgari nu se sfiesc sa anunte ca atragerea companiei franceze este cea mai mare realizare pentru Agentia Bulgara de Investitii (ABI) prin impactul pe care il va avea asupra economiei.

a??Acesta este cel mai mare proiect din istoria industriei auto din Bulgaria si cea mai mare investitie franceza din tara noastra. Intrarea Montupet in Bulgaria va produce o reactie in lant in intreaga industrie auto pentru ca va atrage si alti producatoria??, a declarat ieri Pavel Ezekiev, presedintele ABI, citat de Novinite.

Anuntul privind investitia Montupet in Romånia a fost facut anul trecut de catre ARIS. De atunci, s-au purtat negocieri legate de locul unde va fi amplasata fabrica si, dupa ce au vazut mai multe terenuri, oficialii Montupet au ales Clujul.

Pentru derularea investitiei, Consiliul Judetean Cluj (CJ) a decis atribuirea unui teren de 20 de hectare in cadrul noului parc industrial Tetarom 2, din care viitoarea fabrica ar fi urmat sa ocupe 12 hectare.

Aici lucrurile s-au blocat, piedica principala fiind pretul terenului.

Montupet a oferit autoritatilor locale 2 euro pe metrul patrat, oferta care a fost respinsa de o parte a consilierilor locali.

Presedintele CJ Marius Nicoara le-a cerut consilierilor sa isi dea acceptul pentru suma oferita de francezi avertizånd asupra faptului ca Clujul ar putea pierde investitia in conditiile in care Montupet are o oferta mai buna in Bulgaria.

a??Sunt in negocieri avansate cu cei din Ruse, Bulgaria, unde li se ofera teren gratuit. Cei de la Montupet prefera acea zona pentru ca este mai aproape de Pitesti, unde este fabrica de automobile. De asemenea, la Ruse gasesc forta de munca mai ieftina, chiar daca aici este mai specializataa??, spunea Nicoara.

In urma refuzului consilierilor, negocierile s-au oprit, iar Montupet a ales varianta Bulgaria.

Agentia Romåna pentru Investitii Straine si-a stabilit ca tinta pentru acest an atragerea unui volum de investitii straine directe in valoare de 3,2-3,8 miliarde de euro, nivel cu 20% sub cel inregistrat anul trecut (4,1 miliarde de euro).

Toate tarile din Europa Centrala si de Est se lupta pentru a cåstiga proiecte de investitii straine de la zero avånd in vedere ca asemenea afaceri inseamna dezvoltarea puternica a unor zone si atragerea altor investitori.

miruna.lebedemcu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO