Prima pagina

Erste: Valoarea brandului BCR a scazut la 348 mil. euro

Erste: Valoarea brandului BCR a scazut la 348 mil. euro

Click pentru imaginea marita

18.06.2008, 18:45 25

Valoarea brandului BCR - cea mai mare banca de pe piata dupa active, a fost ajustata de Erste Bank, actionarul majoritar, de la 388 mil. euro in trimestrul al treilea al anului trecut la 348 mil. euro in trimestrul I 2008.
In acelasi timp, valoarea relatiei BCR cu clientela era estimata de austrieci la 825 mil. euro in trimestrul III 2007, pentru ca in primul trimestru al acestui an sa scada la 703 mil. euro.
Totusi, asa-numitele active intangibile legate de BCR - brand, relatii cu clientela, goodwill, continua sa reprezinte peste 60% din totalul activelor intangibile contabilizate in bilantul grupului Erste Bank si evaluate la sfarsitul trimestrului I la peste 5,8 miliarde de euro.
Cifrele au fost prezentate de Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, in cadrul unor intalniri cu investitorii si analistii in contextul incercarilor de a-i convinge ca banca austriaca nu are probleme de capitalizare.
Spre deosebire de valoarea brandului BCR, celelalte branduri bancare din portofoliul Erste nu sunt contabilizate drept active intangibile.
Notorietatea unui brand este foarte importanta si pentru piata bancara de retail, mai ales in contextul actual al cresterii concurentei pentru atragerea de clienti si castigarea de cote de piata. Austriecii au recunoscut de la bun inceput valoarea brandului BCR, motiv pentru care l-au si pastrat in momentul schimbarii imaginii bancii in toamna anului trecut pentru a reflecta apartenenta la grupul Erste.
Incepand din octombrie 2006, cand s-au incheiat formalitatile privind privatizarea BCR, cota de piata la credite a celei mai mari banci de pe piata s-a ajustat continuu, coborand de la 30% la 23,2% la nivelul lunii mai, conform datelor publicate de actionarul majoritar.
O erodare abrupta a fost consemnata la incepului lui 2007, cand cota BCR a coborat in patru luni de la 28% la 25%.
Un fenomen similar a fost inregistrat in cazul pozitiei pe piata depozitelor, unde cota BCR a scazut de la 34% in octombrie 2006 la 27,7% in martie 2008. Ultimele luni indica insa o revenire pe acest segment, astfel ca datele Erste arata o crestere usoara pana la 28% la nivelul lunii mai, in contextul in care BCR a operat majorari de dobanzi la depozite si a incurajat atragerea de depozite la vedere.
Andreas Treichl, CEO al Erste Bank si presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, a afirmat de mai multe ori ca i se pare normal sa piarda cota de piata in Romania avand in vedere agresivitatea jucatorilor mai mici. El considera ca pozitia BCR ramane oricum suficient de solida pentru a fi lider de piata, iar in primavara acestui an a spus ca se asteapta la oprirea erodarii si chiar la recastigarea unor procente pierdute.
In cadrul unui roadshow de prezentare a situatiei Erste, realizat luna trecuta, Treichl a continuat sa vorbeasca despre o perspectiva optimista asupra cadrului macroeconomic din Romania: incetinirea deficitului comercial si a celui extern, revenirea leului, sustinuta de intarirea politicii monetare, crestere economica rapida estimata la peste 6% si in 2008, si in 2009.
Totusi, el anticipeaza o moderare a cresterii creditului fata de anul trecut, desi startul a fost puternic in trimestrul I.
Treichl continua sa nu vada motive de ingrijorare din cauza evolutiei creditului in valuta in regiune, considerand ca aceasta este incurajata de procesul de convergenta economica, de diferentialul de dobanda si de dorinta de siguranta. Conform datelor prezentate de el, la BCR ponderea creditelor in valuta a urcat de la 41% in septembrie 2006 la 50% in martie 2008, fata de un nivel de 69% la Erste Ungaria.
Treichl crede cu tarie in potentialul pietei creditului ipotecar, in conditiile in care estimeaza ca la sfarsitul lui 2007 in Romania valoarea imprumuturilor ipotecare pe cap de locuitor era de numai 200 de euro, fata de 1.900 de euro in Cehia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO