Prima pagina

Entuziasm moderat la deschiderea Expo 2000

01.06.2000, 00:00 24



Cancelarul german Gerhard Schroder a inaugurat ieri oficial Expozitia Universala de la Hanovra (Expo 2000), care urmeaza sa-si deschida astazi portile pentru public.

Organizatorii afirma ca este vorba despre cea mai mare manifestare de acest fel din istorie, pavilioanele ocupand in total nu mai putin de 170 de hectare. Insa in ciuda reclamei agresive pentru expozitie, aceasta nu a reusit pana acum sa starneasca entuziasmul publicului, fapt reflectat si din vanzarile de bilete de intrare, astfel ca organizatorii s-au vazut nevoiti sa-si reduca cu 100.000 de persoane estimarile privind numarul de vizitatori din prima zi, apreciat acum la circa 150.000.

Pe parcursul celor 153 de zile ale expozitiei universale de la Hanovra, organizatorii asteapta peste 42 de milioane de vizitatori si peste 23.000 jurnalisti din intreaga lume. Cea mai mare hala de expozitii din Europa va cuprinde peste 190 de pavilioane si standuri nationale si ale institutilor si firmelor internationale. Expo 2000 se doreste a fi cea mai mare expozitie mondiala a tuturor timpurilor. Tema ei este "Om-natura-tehnologie", ceea ce, conform organizatorilor, reprezinta o pledoarie pentru intoarcerea catre om si natura, in conditiile exploziei tehnologice ale mileniului III.

In fiecare zi, 25.000 de persoane vor asigura buna functionare a expozitiei, la care participa 170 de state si organizatii, printre care si Romania, care isi vor prezenta in principal cultura si istoria.

Marti, circa 6.000 de muncitori lucrau in continuare la multe pavilioane, pentru a le pregati in vederea inaugurarii. Pavilionul romanesc nu va fi gata pana la deschiderea pentru public a expozitiei, in urma intarzierii adoptarii bugetului, insa toate proiectele vor fi finalizate pe parcusul desfasurarii manifestarii, a declarat, la mijlocul lunii mai, Sorin Fodoreanu, comisar general al Pavilionului Romaniei. El a precizat atunci ca inca se mai lucreaza la CD-ROM-urile de prezentare si la materialele prezentate in sisteme multimedia, care vor fi completate pe parcurs cu informatii suplimentare despre Romania. In aceeasi situatie se afla programul economic si cel de turism.

Organizatorii se confrunta cu numeroase probleme. Lucratorii din sectorul public german au ameni ntat cu greva in urma unei dispute salariale, fapt ce ar putea declansa un adevarat haos in ceea ce priveste transportul vizitatorilor. Mai mult, vremea s-a racit dupa o luna mai neobisnuit de calda, iar ploile i-ar putea indeparta pe potentialii vizitatori. Cea mai mare problema este cea legata de lipsa de entuziasm fata de expozitie, fapt ce a determinat vanzari de bilete modeste, existand temeri potrivit carora organizatorii ar putea pierde cu mult peste suma de 185 de milioane de dolari estimata initial.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO