Prima pagina

Enel a dat peste 800 mil. euro pentru Electrica Sud

11.05.2006, 00:00 32

Italienii de la Enel au depus cea mai buna oferta financiara pentru achizitia celei mai importante distributii de energie electrica din Romania, Electrica Muntenia Sud, au declarat pentru ZF surse de pe piata.

Sursele citate sustin ca oferta italienilor de la Enel s-a situat in jurul valorii de 820 mil. euro pentru preluarea pachetului majoritar, pe locul al doilea clasandu-se spaniolii de la Iberdrola cu o oferta apropiata de nivelul de 770 mil. euro.

Codrut Seres, ministrul economiei si comertului, a declarat ieri ca statul a primit pentru distributia de electricitate a Capitalei doua oferte finale cu valori de peste 750 mil. euro fiecare, fara sa precizeze insa numele celor doua companii.

Ministerul nu a confirmat si nici nu a infirmat numele si valorile inaintate de primii doi ofertanti.

Electrica SA Bucuresti, una dintre cele mai mari companii din portofoliul statului, vinde direct 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud catre un investitor, care simultan va participa cu fonduri la o majorare de capital pentru a detine in final o participatie de 67,5%. Potrivit ultimelor informatii disponibile, ofertele financiare finale vor conta in proportie de 90% in stabilirea punctajului final.

In total, au depus oferte finale pentru "perla coroanei" Electrica cinci companii - Enel (Italia), CEZ (Cehia), Gaz de France (Franta), RWE (Germania) si Iberdrola (Spania).

Oficialii Iberdrola au declarat dupa depunerea ofertei finale pe 9 mai ca "prin noua oferta, compania raspunde cerintelor ultimei etape a procesului de privatizare si isi reafirma angajamentul puternic fata de piata de electricitate din Romania". Iberdrola considera Romania "principala piata din Europa Centrala si de Est pentru strategia sa internationala de dezvoltare, datorita stabilitatii macroeconomice, cadrului legislative stabil si masei critice semnificative".

Reprezentantii Enel nu au facut ieri niciun fel de comentarii pe acest subiect pana la inchiderea editiei. Enel a fost primul investitor strategic care a intrat pe piata de energie, prin preluarea pachetelor de 51% din actiunile distributiilor de electricitate Banat si Dobrogea in 2005. Italienii au facut atunci economii la pretul de achizitie, pentru care statul a incasat sume in jurul valorii de 50 mil. euro.

Analistii afirma ca aceasta economie de pret le-a permis italienilor sa pluseze la pretul de achizitie al Electrica Muntenia Sud. Muntenia Sud are un milion de clienti in Bucuresti si judetele limitrofe. In 2005, a obtinut un profit de 25 mil. euro la afaceri de 392 mil. euro.

CEZ si E.ON detin fiecare cate o distributie mare de energie, iar Gaz de France cea mai mare distributie de gaze din Romania. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO