Prima pagina

Electrica vrea un joint-venture pe telecomunicatii

23.11.2001, 00:00 17



Societatea de distributie si furnizare a energiei electrice Electrica SA este interesata sa infiinteze o societate mixta impreuna cu o companie specializata in domeniul telecomunicatiilor in perioada imediat urmatoare pentru furnizarea de servicii de comunicatii, au declarat surse din cadrul Electrica.

Consultantul societatii Electrica pentru implementarea proiectului de transmisii de date este compania de consultanta si audit Deloitte&Touche, care tocmai face un studiu pe aceasta tema.

Electrica colaboreaza deja, inca din 1999, cu operatorul de telecomunicatii RCS. Pana acum 2.000 km din totalul celor 18.000 km de linii electrice de 110kv operati de catre Electrica sunt deja folositi pentru transmisii de date de RCS.

Practic, Electrica, in parteneriat cu RCS, poate oferi prin intermediul retelei proprii de distributie si transmisii de date fara sa mai fie nevoie de instalarea unei retele de fibra optica, cum procedeaza de exemplu Transelectrica.

Pana acum, cei 2000 km de retea utilizati atat pentru distributia energiei electrice cat si pentru transmisii de date deservesc zone care apartin de sase din totalul celor opt sucursale teritoriale ale Electrica.

Practic, in acest proiect Electrica si-a pus la dispozitie propria infrastructura, iar operatorul de telecomunicatii RCS a investit banii necesari pentru realizarea acestui proiect.

Electrica intentioneaza totusi asocierea cu un operator de profil in cadrul unei societati mixte, partener roman sau strain.

In perspectiva deschiderii pietei de telecomunicatii in 2003, si-au anuntat deja intentia de a realiza retele de fibra optica pentru transmisii de date SNCFR, Transelectrica sau Transgaz.

Potrivit oficialilor Electrica, compania trece printr-un proces "de restructurare a portofoliului de afaceri", mai ales ca din luna decembrie a acestui an va incepe procesul de privatizare a primelor doua sucursale - Banatul si Dobrogea.

Electrica SA detine in prezent monopolul distributiei de energie electrica si este unul dintre cei 23 de furnizori de energie electrica din Romania. Compania are peste 8,5 milioane clienti. Societatea a realizat in primele opt luni ale anului o cifra de afaceri de peste 1 mld. Euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO