Prima pagina

E timpul concedierilor acolo unde, de fapt, putini mai muncesc

07.03.2003, 00:00 20

Cu mai putin de jumatate din numarul de salariati din economie, sectorul privat realizeaza in Romania aproape 70% din produsul intern brut. Fortand putin lucrurile, am putea spune ca - pentru un lucrator la stat care munceste cu aceeasi tragere de inima ca unul la patron - alti doi amploaiati ai bugetului chiar stau degeaba.  Productivitatea lucratorilor condusi de un patron e cu atat mai semnificativa cu cat capitalul privat a ajuns abia anul trecut la 51% din economie.
Acum, FMI cere ca aceste anomalii sa fie corectate. Solutia cea mai simpla e insa si cea mai dureroasa: concedierile. FMI le-a cerut autoritatilor sa nu mai amane restructurarea, care trebuie sa inceapa cu disponibilizarea excedentului de salariati din companiile de stat cu pierderi.
Autoritatea pentru Privatizare lucreaza la o lista de circa 30 de companii din care trebuie concediati 18.000 de angajati, conform intelegerii cu FMI. De asemenea, ministerul industriei se ocupa de un program de disponibilizare a 6.000 de salariati din sectorul minier. Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii APAPS nu au facut comentarii pana la inchiderea editiei.
"Lista celor 30" trebuie aprobata prin hotarare de guvern, urmand ca disponibilizatii sa beneficieze de prevederile ordonantei de urgenta adoptata de Executiv, privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare a unor societati nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat.
Portofoliul APAPS a ramas cu un nucleu de societati pe care nu le mai vrea nimeni, inclusiv din cauza ca nici un investitor nu risca sa preia un personal supradimesnionat, pe care trebuie sa-l mai si pastreze o perioada. Marea sperietetoare este si nivelul pierderilor acestor societati, a caror restructurare a intarziat ani la rand. Pierderi care au crescut de la un an la altul si pe care le suporta din buzunar fiecare roman.
 "In prezent au loc discutii pentru determinarea unei liste concrete de companii, pentru a vedea in primul rand pentru care anume exista o probabilitate mai mare de privatizare in urma reducerilor de personal. De asemenea, va fi avut in vedere nivelul arieratelor acumulate de companiile respective", a declarat pentru Ziarul Financiar Graeme Justice, reprezentantul rezident al FMI in Romania.
In ultimele doua saptamani, oficiali ai APAPS si ai ministerului industriei s-au intalnit de mai multe ori la ministerul finantelor pentru a discuta modalitatile concrete de aplicare a angajamentelor luate in memorandumul suplimentar care urmeaza sa fie discutat cu FMI.
Candidate la primele pozitii pe lista restructurarilor de personal - societati "obisnuite" ale memorandumurilor cu FMI din cauza datoriilor de mii de miliarde de lei care s-au inmultit de la un an la altul: Siderurgica Hunedoara, Tractorul Brasov, Roman Brasov, Nitramonia. Ele sunt insa si cele cu sindicatele cele mai galagioase si de care toti guvernantii - incepand cu Victor Ciorbea - s-au temut pana acum.
Pentru a le ramane o sansa la privatizare au nevoie de reduceri ale numarului de angajati si societati precum Republica, Oltchim, Electroputere, Faur. In multe cazuri, desi au existat anumiti investitori interesati, acestia au fost descurajati de personalul supradimensionat, care mai trebuia si mentinut o anumita perioada dupa privatizare, conform legislatiei.
"Discutiile de la precedenta vizita a misiunii FMI s-au concentrat pe modalitatile de finantare a acestor restructurari, care poate fi acoperita din resursele existente, in limitele bugetare stabilite", spune Justice.
Potrivit intelegerilor cu FMI, platile compansatorii vor fi suportate de APAPS, din alte fonduri decat cele obtinute din contracte de privatizare. Bugetul de stat va avea de suportat numai salariile compensatorii pentru cei 6.000 de angajati care urmeaza sa fie concediati din sectorul minier, conform unui program urmarit de ministerul industriei.
"Este vorba de un plan care cade, in principal, in sarcina APAPS. Autoritatea pentru Privatizare trebuie sa incerce ca prin reducerile de personal sa faca mai atractive o parte din companiile cu mari pierderi care au ramas in portofoliul sau", spune reprezentatul FMI.
El a mentionat Siderurgica Hunedoara printre companiile care au nevoie urgenta de reducerea personalului pentru a avea o sansa sa scape de lichidare.
"Este o sansa sa avem in sfarsit o masura adevarata de reforma structurala. Fiind luata cu intarziere, va fi mai dureroasa prin impactul asupra comunitatilor din zonele monoindustriale, componenta sociala fiind foarte importanta", spune analistul Dragos Neacsu.
De zece ani de zile toate rapoartele internationale, indiferent de institutia autoare, de la FMI la Comisia Europeana, insista asupra unei mari probleme: in Romania nu s-a facut destula reforma structurala si atunci cand a inceput sa se faca, procesul s-a oprit la scurt timp, dupa deja celebrul tempo "stop-go". "Ar fi bine ca de data asta masurile sa fie duse pana la capat. Este nevoie de consecventa, iar continuitatea trebuie sa fie si un merit al politicului si un rezultat al unui dialog social real. Reforma nu se rezuma insa la concedieri, ci si la privatizarea utilitatilor si punerea companiilor de stat pe baze de eficienta. Ar fi extrem de important sa vedem primele intrari de capital privat in utilitati", comenteaza Dragos Neacsu.
Intarzierea restructurarii companiilor de pierderi reprezinta unul din motivele principale pentru care Romania are ratinguri de tara mai slabe decat Bulgaria, agentiile internationale de evaluare insistand de la o analiza la alta ca situatia financiara a societatilor respective distorsioneaza intreaga economie, mai ales atat timp cat statul continua sa le sustina.
"Este un examen al motivatiei guvernului actual fata de reforma, avand in vedere ca, pana acum, politica sa a fost orientata cu precadere spre protectia sociala, masurile de reforma fiind amanate sau indulcite pentru a li se diminua impactul. Aceasta restructurare este un pas necesar, care a fost amanat pana in ultima clipa si care va contribui la insanatosirea economiei si la asigurarea sustenabilitatii evolutiilor economice pozitive din ultimii trei ani", a declarat Radu Craciun, senior analist la ABN Amro Bank.
El spune ca tinta de aderare la UE in 2007 n-are nici o sansa sa fie atinsa fara accelerarea reformei. "Aceste masuri trebuie luate acum intr-un ritm care sa compenseze lentoarea reformei din ultimii doisprezece ani", afirma Radu Craciun.
Siderurgica Hunedoara, cu sanse sa fie prima pe lista APAPS, are datorii totale de 260 de milioane dolari, de circa 20 de ori mai mari decat valoarea de piata a tuturor activelor.
Potrivit APAPS, fiecare zi de functionare a combinatului se transforma in pierderi de 500.000 de dolari. Siderurgica urmeaza sa fie restructurata in trei unitati productive, operatiune care va fi insotita de 3.600 de disponibilizari.
Disponibilizari sunt in pregatire si la Electroputere Craiova, care a ratat de mai multe ori privatizarea.
"Avem in vedere o restructurare de personal si o externalizare a unor activitati care nu tin de specificul activitatii noastre, cum ar fi autobaza si serviciul de paza. Disponibilizarea de personal nu va fi una de proportii, dar va cuprinde probabil peste 10% din angajati (n.r. 460)", a declarat pentru Ziarul Financiar Petre Sabaila, presedintele Consilului de Administratie al Electroputere.
Anul trecut, economia romaneasca si-a mentinut numarul de salariati la 4,3 milioane. Desi in multe sectoare au fost facute restructurari de circa 100.000 de salariati, acestia au fost absorbiti de sectorul privat, prin locurile de munca nou create. Astfel somajul a incheiat anul cu 8,1%.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO