Prima pagina

E oferta ferma, nu promotie: credite ipotecare cu 13-14% dobanda in lei

24.01.2005, 00:00 14



Atentie, cad dobanzile la creditul ipotecar in lei! Alpha Bank, prima banca de pe piata locala care a lansat un produs de finantare a achizitiei de locuinte, a operat o reducere cu opt puncte procentuale a dobanzii variabile percepute la un credit ipotecar in moneda nationala, de la 22% la 14%. Urmeaza ING Bank, care se pregateste sa inceapa luna februarie cu o oferta de dobanda de 13% in lei, fixa in primii cinci ani ai creditului, dupa in ultimele luni ale lui 2004 a incercat sa promoveze acest produs cu o dobanda de 13,5% pe an.



"Analizand tendinta de scadere a dobanzilor bancare, Comitetul de Administrare a Activelor si Pasivelor din Alpha Bank a decis ca la creditele ipotecare, unde maturitatea merge pana la 25 de ani, trebuie sa facem o reducere substantiala a ratelor", a declarat vicepresedintele bancii, Radu Ghetea, citat de Mediafax.



Paul Prodan, director executiv al ING Bank, a declarat pentru ZF ca produsul de creditare ipotecara cu dobanda de 13% in lei va fi "primadona" portofoliului bancii. "In cursul campaniei promotionale cu dobanda de 13,5% am inregistrat o crestere de circa 25% a soldului de credite ipotecare. Trecem de la promotie la oferta permanenta", spune Prodan.



Pana in prezent, majoritatea bancilor comerciale nu s-au obosit sa-si promoveze ofertele de credit in lei, in conditiile in care comparatia costurilor fata de creditele in valuta le scotea din cursa fara drept de apel.



Mentinerea tendintei de scadere a dobanzilor la finantarea in moneda nationala ar putea deschide discutia avantajului creditului in lei, probabil de la jumatatea acestui an.



BCR, cea mai mare banca de pe piata, practica o dobanda variabila pentru creditul ipotecare in lei, indexata in functie de rata BUBOR la sase luni, de pe piata monetara interbancara. La ultima actualizare, dobanda se situa la 22,16% pe an. BRD, al doilea jucator, nu este prea activ pe acest segment al creditarii, invocand riscul de lichiditate a activelor imobiliare. La randul sau, Raiffeisen Bank nu are in portofoliu o oferta de credit ipotecar, ci doar creditul imobiliar.



In aceste conditii, mai e mult pana sa vorbim de o piata a creditului ipotecar/imobiliar in lei. Astfel, la un sold total de aproape 800 milioane de euro echivalent la sfarsitul lunii noiembrie 2004, ponderea creditelor in lei pentru cumpararea unei locuinte de-abia trecea de 10%, grosul fiind reprezentat de finantarile in euro si dolari. Pe care trendul de apreciere a monedei nationale continua sa le faca mai atractive, in conditiile in care echivalentul in lei al ratelor exprimate in valuta este in scadere. Si ar putea continua sa scada pe un orizont de cativa ani.



In prezent, dobanzile la creditele imobiliare/ipotecare in valuta se ridica la circa 9-9,5% pe an.



Dupa scaderea cu opt puncte a dobanzilor, Alpha Bank are cea mai mica rata variabila pentru creditele ipotecare din intreg sistemul bancar. Insa nu pentru multa vreme, pentru ca ING promite o dobanda de 13%. Ramane de vazut cine se va mai arunca in aceasta campanie de reorientare a creditarii spre moneda nationala.



Semnalele date de cele doua banci indica, fara indoiala, asteptari provind mentinerea actualei tendinte de scadere a dobanzilor la creditul in lei. Iar in cazul in care oferta de credit ipotecar include o dobanda fixa pe cinci ani, de exemplu, inseamna ca banca se asteapta ca dobanda pe piata sa scada sensibil sub nivelul fixat pentru client, cel putin in a doua jumatate a celor cinci ani.



Des invocatul exemplu polonez arata astazi o dobanda de circa 8,5% in zloti la creditul ipotecar. Aminteste insa si de experienta unor deprecieri ale zlotului, care au majorat costurile creditelor in valuta. Numai ca piata romaneasca nu are inca o perceptie sanatoasa asupra riscului de curs, ceea ce mentine frenezia creditarii in euro si dolari.



Potrivit vicepresedintelui Alpha Bank, Radu Ghetea, scaderea de dobanda operata de Alpha Bank nu a fost insotita de majorarea unor comisioane sau introducerea unor costuri suplimentare pentru creditul ipotecar.



"Coborarea dobanzilor la 14% a fost luata fara a modifica celelalte conditiii de creditare, care ar putea duce la costuri suplimentare", a afirmat Ghetea.



Asa cum arata deja exemplul ING, decizia Alpha Bank ar putea fi urmata de un val de modificari similare din partea celorlalte banci care joaca un rol important pe piata creditului ipotecar.



De asemenea, miscarea dobanzilor de la Alpha Bank reprezinta un prim semnal mai consistent din partea sistemului bancar privind receptarea masurilor de reducere a dobanzii promovate de Banca Nationala a Romaniei. In ultimul an, banca centrala a scazut, treptat, dobanda de interventie de la 21,25% la 16,5%.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO