Prima pagina

Dupa doi ani de aprecieri negative, S&P vede Romania cu alti ochi

07.08.2000, 00:00 43



Standard&Poor's a precizat la sfarsitul saptamanii trecute ca imbunatatirea perspectivei de rating a Romaniei reflecta asteptarile potrivit carora politicile economice si reformele (stabilite in contextul acordului cu FMI si al strategiei de aderare la Uniunea Europeana) isi vor mentine cursul actual si dupa alegerile din toamna.

Comentand decizia agentiei, Matthew Voegel, de la Merrill Lynch, a declarat ca "S&P a ignorat pana acum ameliorarea substantiala a capacitatii de plata a tarii si relansarea reformelor". El apreciaza ca Romania ar putea beneficia de o ridicare a ratingurilor la scurt timp dupa alegerile din toamna, indiferent de rezultatul acestora, avand in vedere sustinerea multi-partita de care se bucura strategia de politica economica pe termen mediu si angajamentele legate de aderarea la UE.

Voegel considera ca un element determinant pentru modificarea perceptiilor externe asupra Romaniei il constituie grabirea finalizarii privatizarilor din sectorul bancar, precum si privatizarea unor companii de talia Petrom.

Pe de alta parte, S&P sustine ca "ratingurile Romaniei se afla sub constrangerile generate de o economie fragila si inca in mare parte parte nereformata, la care se adauga slabiciunea finantelor publice si instabilitatea politica".

Guvernul nu a comentat anuntul agentiei, premierul Mugur Isarescu fiind inca in vacanta, dupa cum a spus purtatorul de cuvant, Gabriela Vranceanu Firea, acest lucru fiind insa de asteptat in zilele urmatoare.

S&P avertizeaza insa ca in cazul in care eforturile de reforma vor fi din nou subminate de dispute politice, calificativele vor suferi imediat o noua retrogradare".

Daca la inceputul anului S&P plasa Romania in grupul tarilor cu cel mai mare risc de intrare in incapacitate de plata pana a sfarsitul anului, alaturi de Coasta de Fildes si Zimbabwe, in prezent "este mai dificil de identificat un pericol clar si iminent de imposibilitate a indeplinirii obligatiilor de plata externe", dupa cum a declarat Ashok Bhatia, director la S&P.

El apreciaza ca perspectiva aderarii la Uniunea Europeana ar trebui sa constituie un stimul suficient de puternic pentru mentinerea cursulului actual al politicilor economice, estimand ca "exista suficienta vointa politica in acest sens".

Standard & Poor's a modificat de la negativ la stabil si perspectiva de rating a Bancii Comerciale Romane (BCR). "Este o decizie fireasca, ce repara partial erorile de apreciere de pana acum. In ceea ce priveste BCR, cred ca suntem indreptatiti la mai mult, la o perspectiva favorabila, calificativ care sunt convins ca nu va intarzia", a declarat pentru Ziarul Financiar Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO