Prima pagina

Dupa actiuni, si brokerii au ajuns la maxime istorice

07.06.2004, 00:00 22

Societatile de brokeraj din Romania traverseaza cel mai bun an al lor de la reluarea activitatii Bursei de Valori Bucuresti, in 1996.
In primele cinci luni ale acestui an, majoritatea brokerilor au realizat tranzactii cu o valoare aproape egala celor intermediate pe parcursul intregului an 2003, primele societati de brokeraj avand deja fecare rulaje de 20 - 50 de milioane de dolari.
Per total, valoarea tranzactiilor cu actiuni de la Bursa s-a cifrat in primele cinci luni ale acestui an la 270 de milioane de dolari, fata de 320 de milioane de dolari pe intreg anul 2003 si 213 milioane dolari in 2002.
Perspectiva dublarii afacerilor anul acesta vine in conditiile in care 2003 a fost la randul sau un an de maxime istorice, atat ca preturi cat si ca valoare a tranzactiilor.
"Este fara indoiala cel mai bun an din istoria Bursei. In primele cinci luni am avut afaceri cat tot anul trecut iar banii vin in continuare. Valoarea medie lunara a tranzactiilor este dubla fata de 2003", spune Rares Nilas, director general al BT Transilvania, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.
"Deja am depasit incasarile de anul trecut. Stam bine si ca profit, dar fata de anul trecut avem un nivel mai mare de costuri pentru ca am diversificat si serviciile oferite. Numarul de angajati, de exemplu s-a dublat fata de acum un an," spune si Dragos Neacsu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment.
 Topul societatilor de brokeraj pe primele cinci luni ale acestui an (numai pentru actiuni) are pe primul loc pe Alpha Finance Romania, societatea de brokeraj a grupului elen Alpha, cu o valoare a tranzactiilor intermediate de circa 50 de milioane de dolari. Urmeaza Broker Cluj, cu circa 40 de milioane de dolari, Raiffeisen si BRD Securities - circa 30 de milioane de dolari, ING Securities - 25 milioane dolari, Vanguard - 23 milioane dolari si BT Securities - 21 milioane dolari.
Principala sursa de venituri a societatilor de brokeraj este comisionul de tranzactionare pe care il percep clientilor la cumparare si vanzare. Comisioanele sunt diferite in functie de client si societate, insa la nivelul intregii piete media este de 1%.
Aceasta inseamna ca in primele cinci luni ale anului, comisioanele incasate numai din tranzactionarea de actiuni s-au ridicat la circa 2,7 milioane de dolari la nivelul intregii piete.
"Veniturile noastre au crescut si ele odata cu cresterea valorii tranzactiilor, in conditiile in care comisioanele au ramas la acelasi nivel ca anul trecut. Cele mai multe din costurile noastre sunt fixe, asa ca a crescut si profitul", afirma Liviu Giugiumica, director general al BRD Securities, societatea de brokeraj a Bancii Romane pentru Dezvoltare.
Revirimentul societatilor de brokeraj vine dupa o lunga perioada nefasta care a inceput in 1998 si s-a prelungit pana in 2002, cand lichiditatea, preturile si numarul de clienti de la Bursa au reinceput sa creasca.
"Avem acum o marja de profit brut de circa 20% din venituri, ceea ce nu este rau deloc pentru acest tip de activitate", spune Rares Nilas de la BT Securities.
Brokerii spun ca nivele ridicate ale valorilor de tranzactionare atinse anul acesta se datoreaza cresterii preturilor, care s-au dublat fata de 2003 urmare a intrarii investitorilor straini, a cresterii numarului de clienti dar si aparitiei de noi companii atractive pe piata.
"Cresterea se datoreaza in primul rand investitorilor institutionali straini noi care au venit pe piata romaneasca. Concomitent insa a crescut si numarul investitorilor romani," spune Dragos Neacsu de la Raiffeisen.
Liviu Giugiumica este de parere ca listarea la Bursa a Petromidia, in luna aprilie a acestui an, a avut si ea un rol important in cresterea atractivitatii si lichiditatii Bursei.
"Este o dovada ca intrarea la tranzactionare a unor companii noi impulsioneaza piata. Ma astept ca tranzactiile sa se mentina ridicate cel putin pana la finalul anului, pentru ca vor fi evenimente cum ar fi privatizarea Petrom care vor genera valori mari ale operatiunilor. O alta oportunitate pentru brokeri va fi cotarea obligatiunilor bancilor care este de asteptat sa genereze mai multe tranzactii decat pana acum pe piata secundara," spune Giugiumica.
Topul primelor zece societati de brokeraj este dominat categoric de brokerii afiliati bancilor, prin care actioneaza in special investitorii straini. Acestia au intrat puternic anul acesta in piata, ridicand atat volumul tranzactiilor cat si preturile.
Pe de alta parte, patru societati de brokeraj dedicate preponderent clientilor romani persoane fizice - SSIF Broker, BT Securities, Vanguard si Equity Invest - se afla si ele in printre primii zece jucatori din piata.
"Numarul clientilor romani activi s-a dublat si el in ultimul an si creste in continuare. De asemenea, si sumele mizate de fiecare din acesti clienti cresc", spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities
Saptamana aceasta vor fi introduse la tranzactionare obligatiunile Raiffeisen, in valoare de 1.380 miliarde lei (circa 41 milioae dolari), care vor fi urmate in scurt timp de cele ale BRD - 500 miliarde lei.
Listarea celor doua emsiuni este asteptata sa vitalizeze si piata obligatiunilor, ilichida pana in prezent din cauza valorii mici a celorlalte obligatiuni listate.
laurentiu.ispir@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO