Prima pagina

Dracula Land: copiii lumii au inceput sa-si bata la cap parintii

16.07.2001, 00:00 20



Constructia parcului tematic Dracula Land langa Sighisoara a facut furori in toata mass-media internationala, din Hong Kong pana in Florida.

Este probabil primul proiect al turismului romanesc care atrage atentia atat a unor publicatii binecunoscute, precum Financial Times, cat si a unor ziare din zone indepartate, cum ar fi Tallahassee Democratic, din Tallahhassee, un cotidian local dintr-un oras mediu din Florida.

De ce un simplu parc de distractii a starnit atat interes in lumea larga? Poate pentru ca lumea cauta o alternativa la Disneyland... sau poate pentru ca legenda contelui, exploatata din nou in ultimii ani de Hollywood (inclusiv intr-o varianta cu parfum romanesc), este deja o parte a culturii populare a umanitatii.

Sigur, putini dintre viitorii clienti stiu ca Dracula nu este nici macar un personaj romanesc. El a fost creat de romancierul irlandez Bram Stoker, in romanul gotic cu acelasi nume, care plaseaza locul de origine al contelui Dracula undeva in Transilvania.

Cu toate acestea, toti strainii care ajung in Romania vor sa viziteze castelul de la Bran, presupusa resedinta a personajului. Guvernul a inteles in cele din urma ca, in loc sa nege legatura dintre Dracula si Romania, ar fi mai bine sa profite de pe urma doritorilor de senzatii tari si istorie prefabricata din toata lumea.

Ca urmare, Dan Matei Agathon, ministrul turismului, a anuntat recent construirea parcului in imediata vecinatate a Sighisoarei. Presa straina a reactionat imediat la aflarea vestii, ba chiar au aparut diverse controverse intre "experti" in problema Dracula.

"Autoritatile romanesti au acum misiunea dificila de a echilibra legenda contelui vampir cu imaginea eroului roman real, care a stat la baza povestii (Vlad ?epes)", spun publicatiile straine. Legenda lui Dracula a dus la crearea a 250 de filme, 1.000 de romane si nuvele, mii de articole in presa, existand si 4.000 de cluburi Dracula in intreaga lume.



Presa mondiala dezbate o "grava" problema romaneasca: Dracula

HONG KONG - "Decizia guvernului roman de a alege orasul transilvan Sighisoara pentru construirea parcului tematic Dracula Land a nemultumit alte orase care doreau sa beneficieze de pe urma acestei legende, si a starnit temeri ca industria turistica va distruge farmecul medieval al Sighisoarei.

Guvernul are misiunea dificila de a echilibra legenda contelui vampir cu imaginea eroului roman real, care a stat la baza povestii.

Orasul Bistrita a fost ales de romancierul irlandez Bram Stoker ca punct central al romanului sau gotic, care il are ca erou pe Dracula. Bistrita a fost unul dintre orasele favorite pentru construirea parcului, dar nu avea nici o legatura cu domnitorul roman Vlad ?epes, cunoscut pentru obiceiul de a ordona tragerea in teapa a prizonierilor.

Vlad ?epes a mostenit numele de Dracula de la tatal sau, care primise ordinul dragonului de la regele Ungariei. Dar Vlad, care a condus partea sudica a Romaniei si care este considerat un erou national pentru lupta impotriva Imperiului Otoman, nu a avut prea mult de-a face cu orasul nordic Bistrita.

Industria turistica romaneasca a considerat, in mod traditional, castelul Bran, aflat langa Brasov, ca fiind "Castelul lui Dracula", desi adevaratul Vlad probabil ca nu a vizitat niciodata aceasta fortareata din munti, care ii fusese data bunicului sau de catre regele Ungariei. Se potrivea cu descrierea castelului imaginat de Stoker, dar, din nou, lipsea legitimarea istorica.

Fortareata care poate pretinde cu cea mai multa indreptatire titlul de "Castelul lui Dracula" este o cetate a lui Vlad ?epes, aflata pe un varf de munte in Carpatii sudici, la Poiana. Dar alunecarile de teren din ultimul secol au distrus o mare parte a acestui castel, iar cele 1.000 de trepte care trebuie urcate pentru a ajunge acolo il faceau nepractic pentru milioanele de turisti pe care guvernul roman spera sa ii atraga.

Sighisoara a ramas astfel favorita, si din cauza investitorilor germani, care doresc sa exploateze faptul ca orasul a fost construit de imigranti saxoni in secolul al XII-lea. Superba citadela medievala germanica ofera un aer de autenticitate pe care alte locuri nu-l aveau. ai, in plus, face deja parte din Unesco World Heritage.

Dar, in ciuda entuziasmului primarului din Sighisoara, exact acest farmec medieval pentru care orasul a fost selectat va avea cel mai mult de suferit cand vor incepe sa soseasca turistii." editia de joi a cotidianului South China Morning Post din Hong Kong.

FLORIDA - "Copii, puteti sa incepeti sa va agasati parintii, cerandu-le sa va duca in Dracula Land. Guvernul Romaniei si ministrul turismului au anuntat planurile de constructie a unui parc tematic in stil Disneyland, chiar in mijlocul Transilvaniei. Constructia va incepe in primavara anului viitor si isi va ridica capacul sicriului in 2003.

"Principala problema este esenta acestui parc tematic", spune Elizabeth Miller, o profesoare canadiana. Ea este expert in studierea "cazului" Dracula, deoarece cineva ar trebui sa fie expert si in aceasta problema! "Va fi doar un spatiu al distractiei, orientat numai asupra fictiunilor si fantaziilor despre vampiri?", se intreaba Miller.

Ea este ingrijorata ca parcul se va transforma intr-o fictiune in genul clasic hollywoodian, in loc sa prezinte o figura istorica celebra in randul romanilor, Vlad ?epes, voievodul cunoscut pentru placerea de a-si trage in teapa invinsii, de parca ar fi dorit sa-si faca un kebab.

In orice caz, cercetatorii ar trebui sa se intereseze de numarul persoanelor care vor vizita parcul mai degraba decat de chestiunile istorice. Cam cati oameni vor fi atrasi de o cursa infernala, numita eventual The Heart - Stake and Shake (Inima- rasucita pe frigare-n.red.).

Sau cati infometati vor servi masa la restaurantul Reinfield's, numit astfel in onoarea discipolului lui Dracula, care manca gandaci.

Parca si auzim glasurile stridente ale copiilor: "Mami, mami, putem sa ne mai dam o data cu Toboganul Sangelui al lui Nosferatu, te roooooooooog".

Una peste alta, cred ca Dracula Land este o idee excelenta.", 15 iulie,Tallahassee Democrat Online, Florida.

LONDRA - "Cu 12 ani in urma romanilor le era interzis sa foloseasca termenul de Dracula, dupa ce dizidentii regimului comunist l-au asemuit cu un vampir care "suge sangele oamenilor".

Nicolae Ceausescu, cel mai represiv dintre liderii statelor comuniste din estul Europei, era foarte sensibil la criticile aduse atat regimului cat mai ales cele personale, fiind de-a dreptul "turbat" cand opozantii il numeau .

Astfel, mai bine de 25 de ani, cat a durat regimul Ceausesscu, Dracula, unul dintre cele mai bine cunoscute simboluri ale tarii, a ajuns de la stadiul de legenda la cel de inexistenta.

Dar toate acestea se vor schimba odata cu infiintarea, potrivit ministrului Turismului, Dan Matei Agathon, a "primului parc al terorii din lume". Avantajul competitional al parcului va fi acela ca destinatia sa va fi aceea de a speria vizitatorii mai degraba decat sa-i distreze.

Dar nu toata lumea este incantata de ideea unui astfel de parc. Exista pareri conform carora investitorii, aflati in cautare de profituri, vor denatura seminificatia istorica a lui Dracula.

La baza ingrijorarilor sta faptul ca vampirul Dracula a fost rodul imaginatiei unui scriitor irlandez (n.red. Bram Stoker) care nu a vizitat nicioadata Romania - desi personajul creat de el are ca baza domnitorul roman din secolul al XV-lea Vlad ?epes supranumit Dracul.

Potrivit presedintelui Societatii Transilvane Dracula, Nicolae Paduraru, este esential ca orice tema a unui proiect sa fie "corecta din punct de vedere cultural" - ceea ce ar putea "speria" investitorii.

Elizabeth Miller, un istoric canadian care a participat recent la o conferinta a Societatii Transilvane Dracula, a precizat ca pentru un astfel de parc, continutul istoric este cel mai important.

Miller s-a declarat in favoarea unui parc divizat, unde clientii sa aiba posibilitatea sa aleaga intre "clasicul" Dracula si cel "modern". 13 iulie, Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO