Prima pagina

Doua sate moldovenesti au inventat alegerile fara alegatori

05.06.2000, 00:00 14



Satele Balanesti si Doroftei din judetul Bacau au inregistrat, ieri, recordul prezentei la urne: nici un alegator nu a participat la vot, pentru ca trebuie sa treaca doua dealuri pentru a ajunge la sectia de votare. In cele doua sate se afla doua si, respectiv, trei persoane cu drept de vot, care sunt, insa, prea batrane pentru a se deplasa pana la urne. In comuna Berzunti, din acelasi judet, cei doi candidati si-au trecut si poreclele pe buletinele de vot, pentru a fi identificati mai usor de alegatori.

Politistul care trebuia sa asigure paza sectiei de votare din localitatea brasoveana Ticus a fost inlocuit, la cererea presedintelui sectiei de votare, judecatoarea Ana Maria Manda. Ea sustine ca, sambata, cand a controlat sectia, capitanul Teodor Cojocariu nu se afla la post si ca "a aparut in camasa inflorata, de dupa un deal". Cand a aflat ca i s-a intocmit proces-verbal, politistul a recurs la amenintari si insulte la adresa membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

Ieri dimineata, strazile Buhusiului erau pline de fluturasi cu injurii la adresa candidatilor cu cele mai multe sanse de castig, care erau acuzati ca sunt hoti, escroci si ca au relatii extraconjugale.

In Bucuresti, presedintele sectiei de votare 947 a fost inlocuit, deoarece era in stare avansata de ebrietate. Multe din personalitatile politice au votat ieri in special la sectia de votare de la Liceul "Jean Monet". Primul a fost Ion Iliescu, insotit de sotia sa, Nina, si candidatul la Primarie, Sorin Oprescu, veniti de la ora 9,00 cu un grup de simpatizanti. Peste o ora a venit si ministrul de Externe, Petre Roman, caruia i-a cedat locul la cabina de votare Silviu Brucan. Roman s-a intretinut apoi cateva minute cu ambasadorul Statelor Unite, James Rosapepe, venit impreuna cu sotia sa, Sheila, pentru a vedea cum decurge scrutinul si preocupandu-se de procentajul de participare al alegatorilor. Tot la aceeasi sectie s-a prezentat si fostul director al SRI si presedintele PNR, Virgil Magureanu, cu sotia sa si doua garzi de corp care l-au supravegheat discret in timp ce intrase in cabina de vot. In jurul pranzului a venit presedintele Constantinescu, impreuna cu sotia sa, Nadia, si cei doi copii, Norina si Dragos, cu familiile lor. Ei au venit pe jos din strada Pangrati si a fost aplaudat de persoanele aflate in curtea sectiei de votare. La intoarcere, au mers tot pe jos, pe drum oprindu-se sa vorbeasca cu cetateni care ii solicitau fie audiente, fie interventie pentru rezolvarea unor necazuri.

Candidatul PD la Primarie, Traian Basescu, a venit la vot impreuna cu sotia sa si cele doua fiice, fiind secondat de candidatul pentru sectorul 1, Razvan Murgeanu.

Candidatul CDR Calin Catalin Chirita a venit la sectia de votare de la Facultatea de Drept insotit de secretarul general al partidului, Remus Opris, cantareata Monica Anghel si primarii CDR de sectoare. Chirita i-a insotit pe candidatii CDR la sectoare la sctiile lor de vot.

Presedintele Partidului Noua Generatie (PNG) Viorel Lis a venit la urne impreuna cu logodnica sa, Oana Ungureanu. Dupa vot, Lis a fost imbratisat de un grup de tinere care i-au oferit flori rosii. Corneliu Vadim Tudor s-a plans ca nu are tus suficient pentru a stampila buletine de vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO