Prima pagina

Dolarul a ajuns cel mai bun plasament odata cu cresterea dobanzilor

14.11.2005, 19:24 19

Dolarul rezista de doua saptamani deasupra pragului de 3 lei, dupa un an de zile in care a oscilat sub acest nivel, in contextul in care analistii straini isi revizuiesc prognozele asteptand consolidarea tendintei recente de consolidare a monedei americane in raport cu euro.

UBS, traderul de valute straine numarul doi din lume, a majorat estimarile pe o luna si pe trei luni legate de evolutia dolarului pana la 1,15 dolari/euro de la 1,22 de dolari/euro, respectiv 1,24 de dolari/euro. In ianuarie, UBS previzionase ca dolarul se va deprecia la 1,4 dolari/euro pana la sfarsitul anului, iar in aprilie Goldman Sachs estimase un curs de 1,4 dolari/euro si de 95 de yeni/dolar pana in decembrie.

Daca Lehman Brothers estimase in ianuarie ca dolarul va termina anul la 1,4 dolari/euro, pe 28 octombrie si-a modificat previziunile la 1,18 dolari/euro.

Sfatul pe care marile banci il dau investitorilor este ca ar trebui sa parieze in continuare pe aprecierea dolarului, ceea ce ar putea face si cei care si-au pastrat economiile in moneda americana in ciuda caderii inregistrate in ultimul an implicit in raport cu leul.

In ultimele trei luni, cursul dolarului a crescut la Bucuresti cu peste 8%, in conditiile in care multe dintre bancile romanesti platesc dobanzi de 3,5-4% pe an la depozitele atrase in dolari. Cam tot cu 8% a scazut cursul din noiembrie 2004 si pana in vara acestui an.

Ca atare, dolarul este cotat in prezent foarte aproape de nivelurile inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce nu inseamna insa acoperirea pierderilor acumulate de cei care au ramas fideli monedei americane.

Totusi, perspectivele de recuperare a pierderilor respective in perioada urmatoare sunt incurajatoare.

"Intarirea dolarului a rezultat din rata dobanzii de referinta, care este in favoarea monedei americane, asociata cu disponibilitatea investitorilor globali de a risca pe pietele straine", comenteaza analistul Daniel Katzive de la UBS.

Fed a majorat pe 1 noiembrie dobanda de referinta la dolar cu 0,25 puncte procentuale, pana la 4%, in a douasprezecea crestere consecutiva din iunie 2004, iar asteptarile sunt ca pana in iunie 2006 dobanda sa continue sa urce pana la 4,75%, ceea ce va atrage capitaluri substantiale spre moneda americana.

Ca urmare, dolarul s-a apreciat saptamana trecuta cu 0,7%, pana la un curs de 1,1733 de dolari/euro. Vineri a atins nivelul de 1,1670 dolari pentru un euro, respectiv cea mai buna cotatie inregistrata din 13 noiembrie 2003.

Din cauza cotatiei indirecte, prin intermediul cursului euro/leu, moneda americana cunoaste si la Bucuresti cam aceleasi evolutii ca pe pietele internationale.

Analistii locali sunt insa mai retinuti in a da credit rentabilitatii unor plasamente in dolari, chiar in noul context extern.

"Este rentabil sa economisesti in dolari atat timp cat esti sigur ca trendul de apreciere nu se va inversa. Or, in acest moment nu exista aceasta siguranta. Pe de alta parte, anomalia dobanzilor pe piata locala este de moment. E mai probabila intrarea in normalitate a dobanzilor la depozitele in lei decat aprecierea in continuare a dolarului", spune Florian Libocor, analist financiar.

El crede ca dolarul ar putea sa se intareasca in perioada urmatoare, dar se asteapta si la o corectie, de o amplitudine egala.

De altfel, Libocor se asteapta ca euro sa se aprecieze spre 1,5 dolari in anii viitori, in conditiile in care deficitele din economia americana se mentin la niveluri record.

Cat despre dobanzile la lei, ramane de vazut daca bancile vor fi la fel de prompte in a ridica dobanzile la depozite consecutiv miscarii similare a BNR, asa cum au facut-o cand a fost vorba de scadere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO