Prima pagina

Din 2005, impozit dublu pe dividendele persoanelor fizice

26.05.2004, 00:00 18



Printre promisele reduceri ale fiscalitatii de la 1 ianuarie 2005 se strecoara si majorarea unui impozit. Incepand de anul viitor, Fiscul va taxa veniturile din dividende obtinute de persoanele fizice cu 10%, dublu fata de nivelul actual. Nivelul de impunere va deveni astfel egal cu impozitul pe dividende platit de companii, urmand ca in 2006 sa urce la 15% pentru ambele categorii de contribuabili, potrivit strategiei fiscale pregatite de Ministerul Finantelor pentru perioda 2005-2007 si convenite cu expertii FMI.



Dincolo de justificarea unei echitati in tratamentul fiscal, dublarea impozitului pe veniturile din dividende ale persoanelor fizice tinteste descurajarea modalitatilor de deghizare a veniturilor salariale in dividende, situatii in care bugetul pierde sume importante.



Fiscul considera acceptabila aceasta varianta in comparatie cu perspectiva globalizarii veniturilor din dividende, amanata pentru anii viitori din considerentul nevoii de incurajare a unei piete de capital inca foarte slabe.



Impozitul pe profit nu scade in 2005 cu mai mult de doua puncte procentuale, adica pana la 23%, desi promisiunile Finantelor vehiculau o reducere de cinci puncte. Justificari: bugetul nu permite mai mult, plusul de incasari din majorarea impozitului pe dividende fiind estimat ca insuficient; in plus, autoritatea fiscala invoca interesul mai mare al mediului de afaceri pentru posibilitatea neimpozitarii profitului reinvestit decat de reducerea nivelului de impunere.



Potrivit strategiei fiscale, impozitul pe profit urmeaza sa coboare cu inca doua puncte in 2006, pentru ca in 2007 sa ajunga la 19%.



Reasezarea sistemului de impozitare a veniturilor persoanelor fizice presupune inlocuirea celor cinci cote de impozit actuale cu trei trepte: 16%, 25% si 40%. Ceea ce inseamna o reducere consistenta a cotei minime, aflate in prezent la 18%, dupa ce fusese vehiculata si o varianta de 14%, considerata insa prea greu de suportat de buget.



Reducerea numarului de cote de la cinci la trei implica si reasezarea transelor de venituri carora le vor fi aplicate. Intr-un an electoral, solutia apare mult mai convenabila decat o adevarata reformare a sistemului prin introducerea cotei unice de impozit.



"Pentru 2005 este prea tarziu sa mai vorbim de introducerea cotei unice. Noi avem pregatite toate variantele de calcul, inclusiv cu posibilitatile de acoperire a pierderilor la buget rezultate, insa este o decizie care se ia la nivel politic", afirma Maria Manolescu.



Bugetul va suporta anul viitor o presiune in crestere avand in vedere ca va fi nevoie de sume din ce in ce mai consistente drept cofinantari la fondurile comunitare de preaderare.



Ca atare, generozitatea reducerii contributiilor de securitate sociala se limiteaza la doua puncte procentuale, la fel ca in 2003, nivelul total al acestora urmand sa ajunga la 47,5% fata de 49,5% in prezent. De aceasta reducere se vor bucura exclusiv angajatorii, care si suporta cea mai mare presiune fiscala din acest punct de vedere, ajungand de la 32,5% la 30,5%, fata de 17% in cazul angajatului. Expertii Bancii Mondiale au aratat ca nevoia de venituri a Fondului de pensii ar face imposibila o diminuare mai consistenta a contributiilor.



Mult laudata prevedere a Codului fiscal privind obligativitatea operarii de modificari cu sase luni inainte de inceputul urmatorului an fiscal, prin lege aprobata de Parlament, ramane in 2004 un simplu enunt pe hartie. Ministerul Finantelor nu este capabil sa finalizeze modificarile si proiectul de lege aferent in timp util, astfel incat actul normativ sa fie adoptat pana la sfarsitul lunii iunie. Si ca atare, in legea de abilitare a guvernului de a emite ordonante a fost inclusa si ordonanta de urgenta de modificare si completare a Codului fiscal, care ar urma sa fie discutata apoi de Parlament, cand i-ar veni randul.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO