Prima pagina

Detroit-ul Estului va produce de 6 mld. euro in 2008

24.01.2006, 20:42 13

Productia romaneasca de autovehicule si subansambluri ar putea ajunge la sase miliarde de euro in anul 2008, de trei ori mai mult decat anul trecut, pe fondul intrarii pe piata a tot mai multor jucatori internationali. Romania este deja supranumita Detroit-ul estului ca urmare a investitiilor majore in productia auto si de componente auto.

"Anul trecut productia nationala de masini si subansambluri auto a reprezentat mai mult de 2 miliarde de euro. Cred ca la nivelul anului 2008 se va trece de 6 miliarde de euro. Numai anul acesta se vor adauga 500 de milioane de euro din exportul de colectii CKD (completely knocked down - colectii de piese destinate asamblarii, n. red.) si o valoare similara din exportul de piese si subansambluri destinate pietelor externe", spune Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia.

Un rol important in atingerea pragului de 6 miliarde de euro il va avea si relansarea productiei la Daewoo Craiova, adauga Stroe. Fabrica de la Craiova ar trebui sa reintre in acest an in portofoliul statului roman, pentru ca ulterior sa fie revanduta unui investitor strategic, potrivit autoritatilor romane.

In acelasi timp, investitiile in industria subansamblurilor auto vor creste puternic in urmatorii ani, completeaza Brent Valmar, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile. Orasele din vestul tarii au fost pana acum o tinta predilecta pentru investitorii straini din domeniul componentelor auto, dar si sudul tarii atrage pe an ce trece tot mai multe proiecte in domeniu.

"Au patruns deja pe piata si sunt pe cale sa intre mari furnizori europeni de rangul intai (furnizori directi ai producatorilor auto - n. red.). Romania este un El Dorado a producatorilor de componente in Europa si ne asteptam la o migratie semnificativa a producatorilor din Europa de Vest", completeaza Stroe.

Cu investitii in industria auto si a componentelor de peste 2 miliarde de euro, potrivit estimarilor din piata, Romania se afla cu mult in urma unor tari precum Cehia sau Polonia, care au atras aproximativ 6 miliarde de euro.

Piata auto a fost estimata anul trecut la aproximativ 3,5 miliarde de euro, vanzarile de masini noi trecand de 256.000 de unitati, cel mai inalt nivel de dupa 1990.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO