Prima pagina

Deputatii au adoptat noi facilitati pentru IMM

28.02.2001, 00:00 6



Legea prin care se acorda noi facilitati pentru stimularea intreprinzatorilor privati, infiintarea si dezvoltarea IMM, a fost adoptata ieri pe articole de Camera Deputatilor, urmand ca votul final sa fie acordat maine.

Deputatii au adoptat de fapt Ordonanta de Urgenta 297/2000, pe care au modificat-o in timpul dezbaterii. Povestea este insa si mai alambicata.

Ordonanta respectiva modifica la randul ei Legea 133/1999, care fusese partial suspendata de guvernarea anterioara, dar ale carei norme de aplicare au aparut de curand in Monitorul Oficial.

Potrivit unui amendament propus de comisia parlamentara de politica economica, nu se impoziteaza profitul brut utilizat in anul fiscal curent de catre IMM, pentru investitii in active corporale si necorporale amortizabile.

Aceasta facilitate se calculeaza lunar, iar sumele reinvestite se repartizeaza ca surse proprii de finantare. Pentru investitiile care nu sunt finalizate in anul curent respectiv, scutirea de impozit pe profit se acorda proportional cu valoarea lucrarilor realizate.

Investitiile realizate in aceste conditii vor ramane in patrimoniul intreprinderilor mici si mijlocii cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de functionare a acestora.

O alta facilitate acordata IMM, la propunerea Comisiei de specialitate a Parlamentului, este posibilitatea de amortizare rapida a unor utilaje.

Astfel, actul normativ prevede ca pentru masinile, instalatiile, echipamentele industriale Know-how, se poate utiliza regimul de amortizare accelerata in cazul in care IMM va face o solicitare in acest sens. De altfel, intreprinderile mici si mijlocii sunt scutite de la plata taxelor vamale pentru aceste utilaje.

Aceasta facilitate a fost cuprinsa in varianta initiala a proiectului, deci la propunerea Guvernului. Deputatii au hotarat insa ca intreprinderile mici si mijlocii sa fie scutite si de la plata TVA pentru masini, autovehicule, exceptie facand autoturismele si echipamentele care se importa in vederea dezvoltarii propriilor activitati.

Totodata, IMM nu vor plati taxe vamale si TVA pentru importul de materii prime necesare produselor destinate exportului.

De asemenea, IMM vor beneficia de reducerea impozitului de profit in proportie de 20%, in cazul in care creeaza noi locuri de munca.

Decizia a fost luata prin votul Camerei Deputatilor, la propunerea a doi reprezentanti ai Comisiei de politica economica. Reducerea impozitului pe profit se aplica insa doar pe perioada in care noii angajati raman in societate.

Actul normativ adoptat ieri de Camera deputatilor urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO