Prima pagina

Deloitte: 20% din tranzactiile incepute sunt inghetate

25.08.2008, 18:23 14

Aproximativ 20% din tranzactiile in care sunt implicati consultantii Deloitte de la inceputul anului au fost inghetate, diferentele dintre asteparile cumparatorilor si cele ale vanzatorilor fiind foarte mari.
"Are legatura cu criza subprime. Cei mai multi dintre clientii nostri sunt multinationale care sunt afectate de starea pietelor, mai ales fondurile de investitii specializate in real estate. Ei sunt mai atenti, mai la curent cu situatia si nu mai sunt pregatiti sa plateasca orice pret pentru a cumpara. In ultimele sase luni am vazut cum pana la 20% dintre tranzactiile pentru care ofeream consiliere au fost inghetate. Anul trecut nu aveam deloc acest fenomen", a spus Antonis Ioannides, partner M&A transaction services financial advisory al Deloitte.
Pe de alta parte, tranzactiile din real estate au scazut dramatic in 2008, tendinta evidenta inca din a doua jumatate a anului trecut.
"Piata de M&A s-a schimbat. Anul trecut cel putin 40-50% dintre tranzactiile noastre erau in real estate, in timp ce anul acesta doar 10%. Anul trecut totul era de vanzare. Toata lumea cumpara totul. Anul acesta sunt mult mai selectivi. Vanzatorii raman fixati la nivelul asteptarilor lor, iar cumparatorii ezita cand vine vorba sa plateasca aceste sume", a adaugat Ioannides.
Unii dintre investitorii care au strans bani pentru proiecte in Romania au renuntat si s-au reorientat catre state precum Germania, unde pot obtine randamente mai bune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO