Prima pagina

Daniela Bartos: Eu, personal, n-as lucra in sistemul privat

20.05.2004, 00:00 95



In 2001, Ministerul Sanatatii a aprobat o Strategie pentru implicarea sectorului privat pentru 2001-2004. Suntem in 2004, si tot ce scrie in aceasta Hotarare de Guvern este tot in stadiul de proiect. Cum raspund cei implicati?



Daniela Bartos, care a fost ministru sanatatii intre 2001 si 2003, spune ca implicarea sistemului privat s-a facut atat de greu pentru ca procesul legislativ merge cu foarte mare intarziere.



"Stiti cat dureaza sa scoti o hotarare de guvern? Sase luni. Am fost prea optimista cand am dat termenele din strategia de implicare sistemului privat. Sistemul birocratic este ingrozitor. Am fost prea optimista cand am pus aceste termene", spune Bartos.



Conform acestei strategii, elaborata pentru perioada 2001-2004, ar fi trebuit ca acum sa avem deja spitale private sau aripi private ale unor spitale, iar piata asigurarilor medicale private sa functioneze deja.



Dar de ce a intarziat atat de mult legea asigurarilor private de sanatate?



Iarasi este de vina birocratia, de aceasta data din Parlament.



"Procesul legislativ merge extrem de greu. Dureaza peste un an ca sa scoti o lege".



Ar lucra in sectorul privat? Este important sectorul privat pentru dezvoltarea sectorului medical din Romania? Este si nu prea. Daniela Bartos se inscrie in linia doctorilor din sistem care nu dau prea mare credit sistemului privat.



"Eu personal n-as lucra in sistemul privat. Sigur ca medicii o sa fie interesati sa lucreze, ca vor exista clienti care vor vrea sa aiba prioritate, dar suntem inca o tara foarte saraca, cu probleme sociale mari, cu oameni care nu au venituri, care vin fara documente la spital. Asta e problema principala. Cred ca peste un milion de oameni in Romania nu au nici un fel de asigurare".



Toata lumea este de acord ca sistemul public de sanatate este la pamant din cauza salariilor foarte mici ale doctorilor si personalului medical si ca platile informale sunt normale in aceste conditii, dar cum vede un fost inalt oficial aceasta problema.



De ce a acceptat ministrul Daniela Bartos ca medicii, dupa 8-10 ani de studii, sa aiba un salariu egal sau mai mic cu al unui angajat fara studii superioare din Electrica sau Petrom, care sunt firme de stat? A pus vreodata aceasta problema in Guvern ?



"Am pus problema, dar nu avem solutie. Electrica sau Petrom au alt statut. Noi suntem bugetari. Avem o grila de salarizare speciala. Sigur ca ar fi bine daca s-ar face o grila diferentiata, prin care nu toti medicii sa castige la fel, ci in functie de complexitatea actului medical. Am elaborat un proiect de lege in acest sens, dar s-a intamplat la fel cu restul legislatiei. Dureaza mult pana este pusa in practica."



Cum a urmarit Ministerul Sanatatii pana acum activitatea sectorului privat?



"Noi numai am avizat functionarea clinicilor sau spitalelor private. Nu aveam un departament special prin care sa urmarim ceea ce se intampla in clinicile sau spitalele private. Nici ei nu sunt obligati sa ne raporteze. Sunt societati comerciale, constituite conform legislatiei specifice."



Dar de ce nu a dat o hotarare de guvern sau un ordin pentru urmarirea activitatii din sectorul privat? Ministerul Sanatatii nu trebuie sa urmareasca tot ce se intampla in sanatate, indiferent de furnizori - publicat sau privat?



"Nu ne-a interesat sectorul privat pentru ca nu este finantat de catre stat. Dar probabil ca de acum este necesar un departament special in cadrul ministerului pentru urmarirea sectorului privat, odata cu dezvoltarea acestuia. Dar Colegiul Medicilor trebuie sa urmareasca calitatea actului medical, inclusiv in sectorul privat. Ministerul face inspectia sanitara si verifica conditiile de igiena in fiecare an. Greu am obtinut raportarile de la clinicile de obstretica, spre exemplu. Unii, dupa '89 o data cu democratia, au inteles ca nu trebuie sa mai faca raportari."



Credeti in eficienta sectorului privat sau va fi doar un moft pentru cei mai bogati oameni din Romania?



"Ma indoiesc ca in spitalele private vor fi tratate politraumatismele. Vor fi asigurari pentru lucruri mai usoare. Sunt sigura ca pentru transplant de oirgane, de exemplu, nu poti primi asigurare. Tot in sistemul public se vor rezolva aceste lucruri."



Crede fostul ministru Daniela Bartos ca directorii de spitale sau sefi de sectii instalati demult in functii sunt cei care franeaza reforma in sanatate?



"Da. Greu de tot ii misti. Eu am propus ca directorii de spitale sa fie manageri. Sa nu fie medici. Astfel incat sa se imbunatateasca eficienta spitalelor. Dar legea a fost schimbata si, mai mult, comisiile de specialitate ale Parlamentului au cerut ca directorii de spitale sa fie si medici si cadre didactice."



"De exemplu, stiu un caz la Iasi, in care le-a fost repartizat un mamograf si intre doi directori s-a starnit un adevarat razboi - in sectia cui sa fie. Ei au saloane, au paturi in spitale si se aplica politica: n-are voie nimeni sa interneze bolnavi in patul meu. Exista aceasta categorie de oameni foarte puternici din spitale, cu legaturi in mediile inalte din Romania, care nu fac nimic pentru reforma si eficienta daca asta inseamna sa-si piarda din influenta si autoritate."



Este sistemul sanitar in criza? Daca da, de ce?



"Nu, nu putem spune ca este in criza. Problema este ca avem bani suficienti, dar nu ne ajung, pentru ca nu avem voie sa-i cheltuim. In Guvern cearta cea mare este cu Ministerul Finantelor. Ei dicteaza. Noi nu eram de acord, dar nu avem ce sa facem."



Daniela Bartos preda si la Facultatea de Medicina. Ce le spune studentilor? Sa plece, sau sa ramana in Romania?



"In '90 le spuneam sa plece. Acum exista insa oportunitati mai bune, si asta si datorita dezvoltarii sectorului privat."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO