Prima pagina

Danfoss a preluat un business privat cu statii de termoficare

12.07.2006, 19:53 50

Gigantul industrial danez Danfoss, cu afaceri anuale de 2,2 mld. euro, a achizitionat pachetul integral de actiuni al unuia dintre cei mai mari producatori de echipamente de termoficare din Romania, compania Schmidt - Bretten.
Vanzatorii afacerii Schmidt - Bretten sunt Mihai Gustiuc (99,9%) si Sabrina Rosca, care ocupa pozitiile de director general, respectiv de director executiv, si care vor incasa in jurul a 6 - 7 milioane de euro, potrivit unor estimari facute de surse de pe piata.
Partile nu au dorit sa faca publica valoarea tranzactiei.
Prin aceasta miscare, Danfoss doreste sa se pozitioneze cat mai bine pe piata echipamentelor de termoficare din Romania, cotata cu un imens potential de dezvoltare in urmatorii ani.
Necesarul de echipamente de termoficare la nivelul intregii piete este estimat la sute de milioane de euro, data fiind starea avansata de degradare a infrastructurii de profil.
Producatorul de echipamente termice Schmidt Bretten a inregistrat anul trecut o crestere de 50% a cifrei de afaceri pana la 7,5 milioane de euro. Compania lucreaza cu o marja neta de profit de circa 15% la un numar de 50 de angajati
"Avem planuri mari de dezvoltare in perioada urmatoare, vom creste productia de echipamente de termoficare", a declarat pentru ZF Mihai Gustiuc, care-si va pastra pozitia de director general dupa vanzarea actiunilor catre Danfoss. El afirma ca strategia firmei vizeaza o extindere a vanzarilor in spatiul Europei de Est, printre tinte fiind si Italia.
Compania a avut incasari de circa un milion de euro pe piata din Serbia, care duce exporturile la o pondere de 13% in businessul total.
"Prin acest acord, ne asiguram o platforma puternica pentru solutiile noastre de incalzire pe o piata care este foarte probabil sa cunoasca un foarte interesant proces de dezvoltare", afirma Niels Christiansen, vicepresedinte si director operational la Danfoss.
Oficialii danezi afirma ca desi au intrat recent pe piata asamblarii de statii de termoficare, in care activeaza compania romaneasca achizitionata, au devenit in numai trei ani lideri mondiali in acest business de nisa.
Afacerea Schmidt - Bretten a fost pornita in 1999 de catre un grup de persoane fizice romane si compania germana Schmidt, ulterior investitorul strategic retragandu-se din actionariatul firmei. Compania produce module pentru statii de termoficare, pe care le asambleaza si le livreaza "la cheie".
Danfoss este deja activa de zece ani pe piata romaneasca prin intermediul firmei Danfoss SRL.
Danfoss, lider in productia de echipamente mecanice si electronice destinate climatizarii locuintelor si cladirilor de birouri, la refrigerarea alimentelor si controlul liniilor de productie.
La nivel global, concernul Danfoss a obtinut un profit inainte de plata taxelor de peste 130 mil. euro la o cifra de afaceri de 2,2 mld. euro. Grupul danez are peste 18.000 de angajati si peste 50 de fabrici in intreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO