Prima pagina

Cuponarii, cuprinsi de febra vanzarilor

02.05.2006, 00:00 10

Numarul de vanzatori de actiuni, persoane fizice, la Bursa de Valori aproape s-a triplat in ultimul an, pe fondul cresterii valorii actiunilor, care i-a determinat pe tot mai multi dintre "cuponari" - participantii la Programul de Privatizare in Masa (PPM) - sa isi vanda titlurile.

In martie peste 123.000 de romani au vandut actiuni la Bursa, fata de cei doar 10.350 de investitori activi care au cumparat, conform datelor Bursei de Valori. Numarul vanzatorilor a depasit astfel pentru prima data in ultimul an pragul de 100.000. In februarie aproximativ 90.000 de persoane si-au vandut actiunile pe Bursa fata de 40.000-50.000 in perioada similara a anului trecut.

Cei mai multi dintre vanzatorii de actiuni de la Bursa sunt cuponarii care isi vand actiunile si care nu pot fi considerati drept investitori la Bursa. Spre deosebire, numarul cumparatorilor de actiuni persoane fizice de la Bursa oscileaza de luni bune intre 10.000 si 13.000.

"Ne cauta tot mai multi dintre cei care au cupoane. Probabil ca tot mai multi au aflat cat de mult pot incasa pe un cupon la SIF-uri sau la Petrom si de aceea exista acest interes mai mare", spune Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision. Pachetele de actiuni la SIF-uri sau Petrom primite in cadrul PPM valoreaza in prezent pe piata intre 1.500 si 2.500 de lei noi (430-720 de euro), aproximativ dublu fata de pretul de acum un an.

Pe langa cupoane, pe Bursa se mai vand tot mai intens in ultimele luni si actiunile reziduale detinute de circa 8 milioane de persoane la cele cinci SIF-uri si care valoreaza in jur de 150 de lei (43 de euro).

De altfel societatile de registru al actionarilor de unde actionarii trebuie sa isi ridice extrasul de cont pentru a putea vinde, in principal Regisco, care tine registrul actionarilor de la SIF-uri s-au confruntat in ultimele luni cu un aflux tot mai mare de cereri de eliberare a extraselor de cont.

Bursa a evoluat pe o traiectorie descendenta in ultimele trei luni, dar din cauza valorii mici a cupoanelor raportata la valoarea zilnica a tranzactiilor, vanzarile de cupoane nu au avut decat cel mult o influenta marginala asupra evolutiei cotatiilor de pe piata. BET, principalul indice al Bursei, si-a mai revenit, incheind luna cu o crestere de 0,7%, in timp ce indicele SIF-urilor BET-FI a castigat 2,2% pe parcursul lunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO