Prima pagina

Cumparator surpriza la Euromedia, liderul pietei de outdoor

24.11.2004, 00:00 65



Compania Euromedia, liderul pietei de outdoor, va fi cumparata de o firma romaneasca de productie publicitara - Plasty Prod, sustinuta financiar de un om de afaceri elen, au declarat pentru BUSINESS Magazin surse apropiate tranzactiei.



Finalizarea vanzarii Euromedia de catre fondul de investitii american Advent International in favoarea Plasty Prod are loc desi de companie au fost interesate mai multe grupuri internationale de calibru, printre care ClearChannel (Statele Unite), JC Decaux (Franta) si APG Affichage (Elvetia).



Ultimile doua comapanii si-au amanat intrarea pe piata romaneasca pana cel putin anul viitor, au precizat sursele citate.



Valoarea tranzactiei este estimata la 15 - 20 de milioane de dolari ( 11,5-15,3 mil.euro)



Reprezentantii Advent International si Plasty Prod nu au dorit sa comenteze informatiile privind tranzactia.



Ultimele informatii din piata afirma ca una dintre conditiile cumparatorului este ca managementul companiei sa fie asigurat si dupa vanzare de actuala conducere. De altfel, directorul general al Euromedia, Adrian Draghici, se numara printre actualii actionarii importanti ai companiei.



Euromedia, care detine 45 - 50% din piata panourilor publicitare romanesti, a fost formata in 1998 si 1999 de catre fondul Advent in urma unor investitii de circa 10 milioane de dolari.



Fondul a amanat vanzarea companiei pana anul acesta, cand revirimentul pietei de outdoor a devenit evident pe fondul cresterii piesei de publiciate.



Din 2003, piata de outdoor a reinceput sa creasca, atingand in prezent o valoare estimata la 18 - 20 de milioane de dolari. Gradul mediu de ocupare al panourilor a crescut si el, pana la 50 - 60%, in unele perioade inregistrandu-se si varfuri de 80 - 90%.



Ultima tranzactie importanta in outdoor in Romania a avut loc in 2002, cand fondul de investitii suedez Oresa Ventures a vandut Churchill Media, locul trei in piata, catre actionarii Efect Media, locul patru. Ulterior, acestia au revandut compania catre un om de afaceri din Constanta - Lucian Palaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO