Prima pagina

Cum arata cel mai atractiv oras din lume, Zurich, la ora meciului Romania-Franta

Cum arata cel mai atractiv oras din lume, Zurich, la ora meciului Romania-Franta
11.06.2008, 12:22 81

Unde poti vedea politicieni sau oameni de afaceri romani din primul esalon mergand pe trotuar? Evident, nu in Bucuresti, ca n-ar avea loc de masini.

Orasul declarat ieri pentru a treia oara consecutiv ca avand cel mai ridicat nivel de calitate a vietii, Zurich, era plin de romani luni dupa-amiaza.

De altfel, s-a vazut si pe stadion. Jumatate din tribune erau galbene. Pentru prima data in istoria unui turneu final, Romania nu mai este un out-sider din punctul de vedere al fortei de a cheltui a spectatorilor. Triplarea economiei si a salariilor intre 2000 si 2008 a fost vizibila foarte bine pe stadionul Letzigrund.

La 80 de euro cel mai ieftin bilet si 6 franci berea (14 lei noi), cei peste 10.000 de romani prezenti la meci au cheltuit numai pentru a fi pe stadion peste 1 milion de euro.

In orasul unde o jumatate de ora de parcare costa jumatate de franc (1,2 lei noi), iar doua ore nu de patru, ci de zece ori mai mult, tramvaiele, bicicletele si scuterele sunt la putere.

Cu o populatie de aproape 400.000 de locuitori (1.000.000 cu tot cu imprejurimile), intesat de banci, magazine de ceasuri, de bijuteri, restaurante si cafenele, Zurich-ul este capitala de fapt a Elvetiei.

Calitatea insa costa. "Platesc o chirie de 1.200 de franci pe luna (750 de euro n.red.), iar asigurarea medicala, 300 de franci (190 de euro)", spune Cristina, o tanara camerista la hotelul Limatblick, de pe malul raului Limmat, plecata de sapte ani din tara. Cristina spune ca are un salariu de 3.000 de franci elvetieni (1.900 de euro) pe luna.

La fel de mare este costul vietii in toate orasele Elvetiei, confirma francezul Silvian C., managerul unui restaurant din Geneva.

El a venit Lausanne in Elvetia pentru un salariu de trei ori mai mare. Castiga 3.000 de euro pe luna ca manager al hotelului, dar are casa si masa asigurate. Silvian a si-a cumparat bilet la meci chiar in ziua meciului, de pe internet. "Scump?" 275 franci elvetieni (170 euro), fata de un pret real al biletului de 110 euro.

Dar ce face din Zurich an de an cel mai bine cotat oras in topul mondial? Tramvaiele care impanzesc orasul? Sau cele mai mari banci sau companii de asigurari europene care isi au aici sediul? Sau gradinile de vara unde zurichenezul nostalgic dupa viata la tara isi ingrijeste in jurul unei cabanite lotul de cinci pe cinci metri de rosii sau de dovlecei? Sau tasnitorile ramase poate de acum o suta de ani in intersectii? Cel mai probabil, atmosfera de statiune de vacanta este cauza. Oamenii tanjesc dupa o vacanta perpetua. Iar daca nu este potrivita Elvetia pentru vacanta, atunci care mai este?

Magazinele de ceasuri si bijuterii afiseaza cu nonsalanta preturi de peste 10.000 de franci (6.000 de euro anual).

Banci si arta. La Zurich este sediul celor mai mari banci elvetiene. Credit Suisse are o valoare de piata de 38 de miliarde de euro, mai mult decat exporturile anuale ale Romaniei.

Blocurile din Zurich. Majoritatea steagurilor scoase la fereastra sunt portugheze sau turcesti

Scuterul este un mijloc de deplasare de baza in conditiile in care pentru masini doua ore de parcare in centru costa 5 franci elvetieni (12 lei).

Tramvaiele sunt atat de silentioase incat este bine sa ai urechile ciulite cand traversezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO