Prima pagina

Cu 0,18% din actiuni, minoritarii au schimbat conducerea la Eforie

21.07.2004, 00:00 13

Care este modalitatea cea mai buna pentru un actionar minoritar sa fie cat mai bine reprezentat in conducerea unei societati listate? Raspunsul este lipsa majoritarului la alegerile pentru Consiliul de Administratie. El a fost dat ieri de un grup de actionari minoritari ai companiei turistice Eforie, care au numit intregul Consiliu de Administratie al companiei desi detin doar 0,18% din actiuni.
Conducerea Eforie convocase o Adunare Generala, dar principalul actionar al Eforie, SIF Transilvania, care detine 85% din actiuni nu si-a trimis reprezentant in Adunarea Generala.
"La a doua convocare am putut alege Consiliul de Administratie indiferent de cvorum," a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Paul, unul din minoritarii de la Eforie, ales ieri membru in Consiliul de Administratie. El a mai declarat ca noua conducere a companiei a primit mandat de la actionari sa opreasca vanzarea activelor companiei. Eforie a vandut in ultimele luni mai multe hoteluri si restaurante detinute in cadrul unui de proces de restructurare, care va fi urmat de fuziunea cu alte companii din domeniul turistic detinute de SIF Transilvania. Vanzarea activelor i-a nemultumit pe o parte din minoritarii de la Eforie.
Dan Paul este presedintele societatii de brokeraj la bursier Finaco Securities si estre cunoscut drept unul dintre cei mai vehementi contestatari ai conducerilor actuale ale societatilor de investitii financiare (SIF). In ultimii ani el a dat in judecata conducerea SIF Transilvania de mai multe ori in calitate de actionar al societatii.
SIF Transilvania a replicat: conducerea aleasa de minoritari la Eforie nu este legala pentru ca Adunarea Generala nu a fost, de fapt, convocata. "Noi doar am trimis la Bursa de Valori pentru aprobare un comunicat privind o Adunare Generala, dar asta nu inseamna ca am si convocat acea Adunare," spune Florian Firu, directorul economic al SIF Transilvania. La finalul lunii iunie, Brokerii si investitorii au primit la finalul lunii iunie de la Bursa de Valori un comunicat privind convocarea Adunarii Generale a Actionarilor la Eforie, iar actionarul majoritar sustine acum ca documentul reprezenta doar un proiectul al convocatorului.
Minoritarii spun insa ca au indeplinit toate conditiile legale, mai mult, hotararile Adunarii Generale fiind autentificate de un notar.
Din punct de vedere legal nu este clar daca societatea a indeplinit toate conditiile pentru ca Adunarea Generala sa considerata fie convocata legal. Problema se va lamuri cel mai probabil la tribunal. "Nu este suficient ca anuntul de convocare sa fie trimisa Bursei, ci trebuie sa fie publicata si in Monitorul Oficial si un ziar de larga raspandire," spune Florian Nitu avocat partener la Popovici si Asociatii. Chiar daca Adunarea Generala va fi considerata convocata legal, SIF Transilvania va putea sa schimbe conducerea aleasa ieri, convocand o noua Adunare Generala.
Actiunile Eforie, listate la Bursa de Valori, dar sunt suspendate de la tranzactionare de aproape opt luni datorita procesului de fuziune prin care trece societatea. Conform ultimelor informatii de pe piata principalul actionar minoritar al Eforie este fondul elvetian de investitii Hyposwiss Danube Tiger, care detine aproximativ 9% din actiuni. La ultimul pret de la Bursa, din noiembrie 2003, Eforie are o capitalizare de 6 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO