Prima pagina

CSA a retras autorizarea Grup As

06.12.2002, 00:00 18

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a retras autorizatia de functionare a Grup As, care a incheiat anul trecut pe locul sase in topul companiilor de asigurari generale, cu incasari de 11 milioane $.
"Consiliul CSA a hotarat, in sedinta din data de 04.12.2002, retragerea autorizatiei de functionare a S.C. GRUPUL DE ASIGURA„a€šRI ROMAa€šN - GRUP AS S.A.. Aceasta sanctiune, a fost luata in vederea promovarii stabilitatii activitatii de asigurare in Romania si in scopul apararii drepturilor asigurilor, ca urmare a rezultatelor controlului efectuat de organele de specialitate ale Comisiei", a anuntat ieri CSA.
"Am retras autorizatia pentru ca societatea a intrat practic in insolvabilitate. In conditiile in care investitorul care a preluat compania in martie a socotit ca nu mai este cazul sa continue investitiile, societatea nu mai putea continua sa vanda polite", au explicat pentru Ziarul Financiar surse din CSA aceasta decizie.
Grup As a fost preluata in luna martie a acestui an de catre un om de afaceri, Bogdan Gheorghiu si o firma la care acesta detine actiuni, Romtehnoinvent. Gheorghiu s-a angajat sa investeasca 3 milioane $ la Grup As pana in aceasta toamna, dar a investit doar un milion $, afirma sursele citate. Prin investitia initiala Gheorghiu a scos compania din supravegherea financiara a CSA, in care intrase din cauza datoriilor mari acumulate in anii anteriori. Compania, infiintata in 1997, a parcurs rapid drumul spre topul companiilor de asigurari, dar in mare masura pe baza incasarilor din prime de asigurare de raspundere civila auto si carte verde. Pe acest din urma segment compania a acumulat de fapt datorii de aproape un milion $, dupa ce a vandut foarte multe polite la preturi mici, care nu acoperau riscul asumat.
Directorul general al Grup As nu stia ieri de retragerea avizului. "Deocamdata n-am primit nici un document", a spus Adrian Lazar, directorul general al companiei, care a refuzat sa faca alte comentarii.
"Este foarte probabil ca vom initia procedura de lichidare a companiei daca nu vor exista alte solutii", afirma surse din CSA.
 Comisia a mai dispus  si retragerea autorizatiei pentru majoritatea claselor de asigurari pentru societatea Anglo-Romana, precum si "sesizarea organelor in drept ca urmare a savarsirii de catre S.C. ASIGURAREA ANGLO-ROMAa€šNa S.A. a doua infractiuni: respectiv practicarea activitatii de asigurari de viata fara autorizarea Comisiei, precum si a activitatii de intermediere - activitate nepermisa societatilor de asigurare". Actionarii Anglo-Romana sunt: 21% persoanefizice,44,5%-BalliFinance, 24,5%-LanghamInvestment si 10% LondongateInvestment (MareaBritanie). AAR a avut o cifra de afaceri de 5,6 mil. $ anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO