Prima pagina

Creditele in lei devin mai ieftine

31.03.2005, 00:00 12


BCR si ABN Amro dau semnalul de incepere a unei noi etape de scadere a dobanzilor la creditele in lei, dupa ce acestea ramasesera la niveluri inalte in ultimele luni, timp in care ratele platite la depozite au coborat considerabil.


BCR, liderul pietei de retail, a anuntat ieri lansarea a doua credite in lei - unul ipotecar si unul imobiliar- cu dobanda de 13 sau 14% pe an, fixa in primii patru, respectiv trei ani. Dupa acest interval dobanda va fi calculata in functie de dobanda interbancara, dupa formula BUBOR la sase luni (rata dobanzii la depozitele plasate intre banci, care este acum 10,38%)  plus trei puncte procentuale. Perioada de rambursare a acestor credite a fost extinsa la 25 de ani, iar suma maxima care poate fi contractata este de 500.000 de euro (echivalent lei).


Aceste produse marcheaza totodata legarea dobanzii la care clientul contracteaza creditul de cea de pe piata interbancara. Desi aceasta practica este des folosita pe pietele mature, in sistemul romanesc ratele de pe piata interbacara aveau o influenta minora asupra dobanzilor folosite in relatiile cu clientii finali.


ABN Amro a anuntat ieri reducerea dobanzii la creditele pentru uz personal pana la 13,5% pe an, fata de 25% cat era inainte. Banca a folosit astfel contextul actual de scadere a dobanzilor si a inflatiei pentru a-si sustine ofensiva pe piata de retail. De la lansarea serviciului in vara lui 2004, banca a atras pana acum intre cinci si zece mii de clienti, potrivit oficialilor acesteia.


Pe piata monetara, dobanzile continua sa scada. Finantele au plasat marti o emisiune de titluri de stat cu scadenta la trei luni la o dobanda medie de 6,82% pe an. Nivelul mai redus decat cel stabilit de BNR la ultima licitatie pentru depozite la o luna arata ca jucatorii se asteapta la noi scaderi ale dobanzilor in acest interval.


Pe de alta parte, banca centrala nu a mai organizat in ultimele zile licitatii pentru sterilizarea excesului de moneda din piata, dupa ce ultima data dobanda medie la depozitele pe o luna crescuse usor, pana la 7,8% pe an. Prin aceasta miscare, care presupune acumularea unui exces mai mare de lei in piata, banca centrala ar putea sa forteze scaderea in continuare a dobanzilor.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO