Prima pagina

Creditele externe ale firmelor au impins datoria la 17,5 mld. euro

22.02.2005, 00:00 15

Romania a inregistrat la sfarsitul anului trecut o datorie externa pe termen mediu si lung de peste 17,5 miliarde de euro, in crestere cu 11,9% fata de 31 decembrie 2003, respectiv cu circa 58% peste nivelul de la sfarsitul anului 2000, potrivit datelor BNR.



Cel mai mult s-au imprumutat in afara firmele externe, care au ajuns sa datoreze - cu, dar mai ales fara garantia statului - peste 7,4 mld. euro, cu 27% mai mult decat in urma cu un an. In acelasi timp, datoria publica a crescut cu numai 2,9% in decurs de un an.



Ponderea creditelor externe contractate de entitati publice in totalul datoriei externe a Romaniei este in scadere lenta, dar sigura, ajungand la circa 57% fata de 63,4% la inceputul anului trecut.



Isi spune inca o data cuvantul atractivitatea finantarilor externe, din ce in ce mai la indemana in conditiile imbunatatirii perceptiei asupra riscului de tara. Companiile private nu-si permit sa astepte pana cand costul finantarii in lei, mai ales pe termen mediu si lung, sa coboare la niveluri comparabile cu cel al finantarii in dolari sau euro.



O majorare spectaculoasa au consemnat soldurile creditelor contractate de la banci private, care au urcat in total cu peste 62%, ponderea acestora in cadrul surselor private de finantare ajungand la 26%, cu 8 puncte procentuale mai mult decat in 2003.



De altfel, structura pe creditori a datoriei externe pe termen mediu si lung indica o crestere cu aproape 4% a surselor private de finantare, pana la circa 67% din total. In acelasi timp, imprumuturile de la oraganisme internationale si creditele bilaterale si-au restrans ponderea in datoria externa cu 3 puncte, respectiv un punct procentual comparativ cu 2003.



Cresterea acumulata in 2004 s-a datorat unui volum de intrari nete (diferenta totala dintre sumele nou trase si rambursari la credite mai vechi) in valoare de aproape 2,5 mld. euro, atenuate in mica masura de conversia unor datorii in participatii la capital (circa 155 milioane de euro).



Evolutia structurii pe debitori a datoriei externe arata ca ponderea datoriei publice s-a redus cu aproape cinci puncte procentuale, in timp ce ponderea datoriei private a crescut cu un nivel aproximativ similar, in conditiile in care datoria public garantata si-a modificat ponderea nesemnificativ.



Datoria externa publica si public garantata a inregistrat la 31 decembrie 2004 un sold de circa 10 mld. euro si a reprezentat 57,1% din datoria externa pe termen mediu si lung, fata de 61,7% la 31 decembrie 2003. Pe de alta parte, datoria externa negarantata public s-a situat la 31 decembrie 2004 la 7,5 mld. euro, fiind cu 25,3% mai mare decat la sfarsitul lui 2003.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO