Prima pagina

Creditele de consum s-au ieftinit mai repede decat ipotecarele

18.02.2008, 18:08 13

Dobanzile la creditele de consum au coborat anul trecut intr-un ritm mai alert decat in cazul finantarilor ipotecare, atat la lei cat si la euro, arata datele BNR.

Cea mai ampla scadere a aparut la creditele de consum in lei. Dobanda anuala efectiva (DAE) medie a coborat in decembrie la 17,26% pe an, cu 1,62 puncte sub nivelul de la sfarsitul anului 2006.

Majoritatea dobanzilor au inregistrat un minim in septembrie, iar ulterior au crescut, in conditiile in care majoritatea bancilor au scumpit finantarile, pe fondul intaririi politicii monetare a BNR.

Astfel, pentru creditele de consum in lei dobanda a atins un minim de 16,8% pe an in septembrie, dupa care a urcat in octombrie si noiembrie (pana la 17,4% pe an), inainte de a mai scadea un pic in ultima luna a anului.

La creditele de consum in euro dobanda medie anuala a coborat cu 1,53 puncte procentuale anul trecut, pana la 11% pe an, in decembrie. Minimul fusese atins tot in septembrie, la 10,63% pe an.

Pentru creditele ipotecare in euro dobanda era in decembrie cu 0,59 puncte mai mica decat in urma cu un an, la 8,1% pe an. Minimul a fost atins insa in iunie, cand dobanda anuala efectiva a coborat la 7,6%, iar ulterior a crescut neintrerupt pana in octombrie.

Ieftinirea creditelor in lei a fost ceva mai consistenta, de 0,86 puncte, dobanda medie ajungand la sfarsitul anului la 10,46%.

Mai multe detalii aflati in ZIARUL FINANCIAR de maine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO