Prima pagina

Credit sindicalizat de 100 mil. euro pentru extinderea Carrefour

08.11.2005, 19:35 19

Hiproma, operatorul hypermarketurilor Carrefour pe piata romaneasca, a obtinut o finantare de 100 milioane de euro de la un consortiu de banci pentru continuarea expansiunii pe piata locala.

BRD - Groupe Societe Generale, in calitate de agent si aranjor, impreuna cu Raiffeisen Bank, ING Romania si Volksbank Romania, au semnat cu compania Hiproma un nou contract de finantare sindicalizata in valoare de 100 de milioane de euro, cu posibilitatea de efectuare a tragerilor atat in lei, cat si in valuta.

Creditul, sindicalizat in intregime pe piata locala, este acordat pe o perioada de sapte ani si are drept destinatie construirea unor noi hypermarketuri Carrefour.

Compania are in vedere pentru 2006 deschiderea a doua noi hypermarketuri, primul in primavara in zona Bucuresti Nord - Baneasa, iar cel de-al doilea in toamna la Constanta. Hiproma isi va continua dezvoltarea in acelasi ritm si in anii care vor urma.

Documentatia contractuala a fost pregatita de cabinetul Gide Loyrette Nouel, in colaborare cu juristii BRD si cei ai societatii Hiproma.

Oficialii Hyparlo, care detin Hiproma, confirmasera in urma cu doua saptamani pentru ZF faptul ca se aflau in negocieri pentru atragerea unui imprumut sindicalizat de 100 de milioane de euro.

Creditul nu este primul pe care grupul francez l-a contractat de la banci de pe piata locala. Anterior, Hyparlo contractase un imprumut de 50 de milioane de euro, aranjat tot de BRD si care fusese folosit pentru finantarea expansiunii din acest an.

Noul credit va fi destinat extinderii retelei de hypermarketuri Carrefour pe piata romaneasca in urmatorii ani, francezii anticipand un ritm de cel putin doua magazine pe an.

Tranzactia reprezinta a doua finantare ca marime pentru un proiect comercial dupa ce Bank Austria Creditanstalt si HVB Bank Romania au acordat Anchor Grup un credit de peste 120 de milioane de euro pentru constructia unei cladiri de birouri si refinantarea centrelor comerciale Bucuresti Mall si Plaza Romania din Capitala.

Hypermarketurile Carrefour de pe piata romaneasca au realizat in primele noua luni ale acestui an vanzari de peste 290 de milioane de euro, in crestere cu 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Francezii vor trece in acest an pe profit, pentru prima data de la intrarea pe piata locala.

Compania a deschis recent al cincilea sau magazin de pe piata locala in Ploiesti in urma unei investiitii de 22 de milioane de euro.

Cifra de afaceri a Carrefour Romania reprezenta la finele lunii august peste 30% din cifra totala a grupului Hyparlo din care face parte, urmand ca in urmatorii ani divizia locala sa atinga o pondere de 50% din vanzarile grupului.

alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO