Prima pagina

Conexiunile de mare viteza la Internet au crescut cu 60%

09.10.2006, 19:49 11

Numarul de conexiuni la serviciile de acces Internet de mare viteza (broadband) de pe piata locala a crescut la sase luni cu 60% fata de sfarsitul anului trecut, pana la 1,2 milioane, potrivit datelor preliminare calculate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC).
Rata de crestere a conexiunilor Internet broadband este cea mai mare dintre toate celelalte segmente ale pietei locale telecom si una dintre cele mai mari din Europa -, fiind explicata de penetrarea redusa a serviciilor de acces web din Romania fata de alte segmente similare ale pietei de comunicatii.
La sfarsitul lunii iunie, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet la nivel de populatie era de 11%, fata de aproape 70% in cazul telefoniei mobile, 50% in cazul serviciilor de retransmisie audio-TV (prin cablu, satelit si web) sau 20,5% in cazul telefoniei fixe.
Principalii jucatori de pe piata locala de comunicatii -, operatori de telefonie fixa si mobila sau de cablu TV - deruleaza planuri semnificative de investitii pe aceasta piata, motivati de potentialul puternic de crestere al segmentului de servicii de acces la Internet. Conform IDC, piata locala de servicii de acces la Internet a fost anul trecut de 81 mil. euro.
Operatorii de telefonie mobila au atras in primele sase luni ale anului alti 1,9 milioane de clienti, ridicand numarul utilizatorilor la 14,9 milioane. Numarul de utilizatori a crescut cu circa 15%, fata de o rata de crestere de 11% in primul semestru al anului trecut si cu 17% in a doua jumatate a lui 2005. Numarul abonatilor la serviciile retransmisie audio-TV a crescut cu aproape 7% fata de sfarsitul anului 2005, pana la aproximativ 4 milioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO