Prima pagina

Concurenta ieftineste creditele imobiliare

25.02.2003, 00:00 9

BRD - Groupe SociA©tA© GA©nA©rale, a doua mare banca de pe piata romaneasca, a redus incepand de ieri cu doua puncte procentuale dobanzile la creditele imobiliare in lei acordate persoanelor fizice, de la 25% la 23%. In schimb, BRD nu are de gand sa prelungeasca scadentele la credite. "Cred ca nici o banca din cele care au anuntat scadente destul de lungi nu vor face finantari de masa, ci mai degraba punctuale", spune Costica Dragut, directorul directiei servicii si produse bancare pentru populatie din BRD-SocGen.
Anuntul BRD privind reducerea dobanzilor vine la cateva zile dupa ce ING Bank si-a prezentat proiectul de lansare a unor credite ipotecare cu scadenta de pana la 25 de ani.
In prezent, singurul credit ipotecar standard este oferit de Banca Comerciala Romana (BCR), pentru maximum 15 ani. La creditele ipotecare in lei BCR practica o dobanda de 25%.
Analistii spun ca nu numai dobanda este relevanta pentru acest tip de credite, ci si o serie intreaga de costuri mai mult sau mai putin ascunse, in principal sub forma de comisoane.
Desi dobanzile practicate de banci incep sa coboare spre niveluri pe care si le-ar putea permite mai multi, obstacolele procedurale si conditiile pe care le impun bancile sunt inca descurajante. Conditiile impuse privind nivelul de venit pe familie, asigurarile de viata si ale locuintei impuse reprezinta tot atate costuri care ridica nivelul dobanzii cu cateva puncte procentuale. "Bancile ar trebui sa le comunice clientilor costul total al creditului si nu doar dobanda", spune Rasvan Radu, vicepresedinte al Raiffeisen Bank.
De fapt, competitia cea mai dura intre bancile din ce in ce mai numeroase care incep sa ofere credite pentru cumpararea/constructia de locuinte se va duce la nivelul comisioanelor, garantiilor solicitate si perioadei de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO