Prima pagina

Companiile europene se pregatesc pentru recesiune

05.08.2008, 21:01 13

Companiile europene au inceput disponibilizarile, au redus productia si au incetat angajarile pentru a reduce pe cat posibil costurile, pregatindu-se pentru o recesiune sau incetinire a cresterii economice la sfarsitul acestui an, scrie Financial Times.
Aceste masuri defensive sunt luate de companii dintr-o gama larga, de la producatori auto la companii aeriene sau banci si firme de consultanta financiara.
"Strategia noastra este sa stopam activitatea in sectoarele neesentiale", a declarat John Griffith Jones, presedintele sucursalei KPMG din Marea Britanie si vicepresedinte pe Europa. "Locurile libere din sectoarele neesentiale nu vor mai fi ocupate si facem economie si in ceea ce priveste locurile de conducere in astfel de sectoare", a adaugat Griffith Jones.
Griffith Jones a mai adaugat ca unele divizii ale KPMG sunt in plina dezvoltare si ca din acest motiv compania mai face inca angajari pentru posturile strategice. Cu toate acestea, el s-a declarat "destul de circumspect" in ceea ce priveste viitorul general al economiei europene.
Gary McGann, directorul executiv al producatorului de ambalaje Smurfit Kappa, a declarat ca grupul irlandez tocmai a demarat un program de reducere a costurilor si ca va fi foarte atent sa nu depaseasca limitele impuse in privinta productiei.
"Este destul de corect sa afirm ca aceasta este cea mai grea perioada prin care am trecut vreodata", a declarat McGann, adaugand ca domeniul in care activeaza va avea parte de un lant de falimente si preluari in perioada urmatoare.
"Cred ca ne indreptam spre recesiune si ca aceasta va fi cu mult mai grava decat se asteapta oamenii", a adaugat McGann.
In ceea ce priveste indicatorii economici, rata medie a inflatiei din zona euro a atins in luna iulie valoarea de 4,1%, in crestere cu 0,1% fata de luna anterioara. Ca urmare a accentuarii inflatiei anuale din zona euro, Banca Centrala Europeana a decis pe 3 iulie sa majoreze dobanda de politica monetara cu 0,25%, pana la 4,25%. Economia tarilor din zona euro a crescut cu 0,7% in primele trei luni ale anului, depasind cresterea economica din Statele Unite. Cu toate acestea, economistii nu exclud posibilitatea unei recesiuni in a doua jumatate a anului.
Nici producatorii auto europeni nu au ramas indiferenti la riscurile unei eventuale recesiuni. Marile companii printre care Fiat, Mercedes si BMW au redus productia si au disponibilizat masiv muncitorii din fabrici, in timp ce companiile aeriene cum ar fi British Airways si Ryanair reduc numarul curselor.
De asemenea, companii din diverse domenii de activitate, cum ar fi Siemens, Saint-Gobain, Henkel sau UniCredit, au anuntat in ultima perioada planuri de restructurare care includ disponibilizarea muncitorilor.
Toate aceste masuri de precautie vin in contextul in care increderea investitorilor europeni scade, iar indicele de incredere intocmit de Comisia Europeana a atins cel mai scazut nivel al sau din ultimii cinci ani.
Schimbarea s-a facut simtita si in profiturile inregistrate de companiile europene in al doilea trimestru, desi analistii prevedeau un viitor mult mai sumbru pentru respectivele companii. Conform datelor furnizate de Bloomberg, companiile din vestul Europei au avut rezultate mult mai slabe decat cele americane.
Vestile proaste nu au afectat in egala masura companiile europene. Grupurile si firmele irlandeze, spaniole si britanice au fost mult mai afectate de criza internationala decat cele din Germania sau Benelux.
"Criza pare sa se extinda acum la nivelul intregii zone. In timp ce economia spaniola este in mod evident in recesiune, previziunile legate de evolutia zonei euro in a doua jumatate a anului s-au deteriorat considerabil", a declarat Laurent Bilke, economist la Lehman Brothers din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO