Prima pagina

Companiile din Moldova raman fara salariati plecati la culesul porumbului

28.09.2004, 00:00 20

Acum 15-20 ani, erau dusi in mod obligatoriu la camp, in IAS-uri sau CAP-uri, la culesul porumbului. Acum, pamantul este al lor, asa incat cu atat mai mult trebuie sa stranga recolta. Problema este ca intre timp proprietarul companiei nu mai este statul, caruia sa nu-i pese de avalansa de concedii medicale cerute chiar cand sunt strugurii copti.
Activitatea marilor companii din Moldova se reduce cu aproape 20% din pe perioada de toamna, din cauza absentelor mari ale personalului.
"O parte din medicii de familie elibereaza cu usurinta certificate medicale pentru boli fictive permitandu-le pacientilor care au suprafete de terebn agricol sa-si stranga recolta de toamna", acuza Liviu Sufaru, director general al producatorului de electrice si electrocasnice Tehnoton Iasi.
Conducerea Casei de Sanatate afirma insa ca face verificari, dar nu se poate demonstra ca acest certificate sunt false.
Companii ca Tehnoton Iasi sau Terom Iasi (producator de fire si fibre) pierd in lunile august - noiembrie pana la 10% dintre angajati, care recurg la concedii medicale pentru a pleca la munca in strainatate sau pentru a-si efectua lucrarile agricole, spun reprezentantii acestora.
"Avem in jur de 5% din personal absent numai cu concedii medicale. Luna aceasta au lipsit 100 din cei 2000 de angajati. Noi cheltuim cam 500 de milioane de lei pe luna pentru bolnavii din uzina", spune Dan Silvestru, director de resurse umane la Terom. In aceasta companie, salariul mediu net este de 4,5 milioane de lei.
Din cei aproape 800 de angajati Tehnoton, pe lunile august si septembrie au lipsit cumulat in jur de 200 de angajati.
"Practic este vorba de o forta de munca de care noi nu mai dispunem, nu avem resursele umane necesare pentru efectuarea la nivel optim a activitatii. Unele companii renunta la contractele cu noi sau ajungem la intarzieri semnificative, fapt care ne afecteaza imaginea", spune Mihaela Berneaga, director de relatii publice la Tehnoton.
O alta explicatie a absenteismului este gradul de civilizatie a angajatilor, spune Paul Butnariu, directorul general de la Constructii Feroviare Moldova S.A., companie cu peste 1400 de angajati. Acesta spune ca lunar lipsesc in jur de 10% dintre angajati cu concedii medicale sau absente nemotivate.
"Absenteismul este o problema universala in constructii, datorita faptului ca nu exista o disciplina de munca. Am ajuns sa angajam oameni din penitenciare", continua Butnariu.
Firmele au inaintat Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi (CJASI) adrese prin care cer o comisie de expertiza a eliberarii de concedii medicale.
Conducerea Casei de Asigurari spune ca a primit sesizari de la mai multe institutii sau companii, printre care de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Service Dealer Automobile Daewoo, sau Grupul de Constructii Est, dar nu se poate demonstra clar ca medicul a facut o frauda prin eliberarea concediului respectiv.
"Noi vom face verificari in judet la medicii care au eliberat concedii in numar mare. Daca fisele si registrele sunt in regula nu avem ce face. Medicii vor fi totusi sensibilizati si vor elibera mai putine concedii", spune Florin Lunguleac, directorul CJASI.
Nici firmele nu spera o solutionare transanta a situatiei.
"Noi nu putem merge in cabinetele medicilor de familie sa verificam, asa ca am recurs la acest demers. Am considerat ca este cazul sa se atraga atentia asupra acestui fapt", continua Berneaga.
Colegiul Medicilor Iasi considera aceasta masura abuziva si spune ca firmele ar trebui sa-si rezolve problemele direct cu angajatii.
"Firmele nu pot spune daca un angajat este sau nu apt de munca, pentru ca nu au pregatirea de specialitate. Este decizia medicului. Doar el atesta capacitatea sau incapacitatea pacientului de a se duce la munca", spune Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Iasi si secretar general al Colegiului National al Medicilor din Romania.
Companiile spun ca motivatiile personale ale absenteismului sunt justificate si de gradul de saracie.
"Pe fondul lipsei de bani cu care se confrunta oamenii din Moldova este normal sa apara si activitati colaterale. Oamenii au mici productii agricole, sau fac comert cu produse de peste granita", spune Berneaga de la Tehnoton.
Reprezentantii companiilor afirma ca salariile pe care le primesc angajatii nu sunt cauza lipsei de la serviciu.
Berneaga spune ca "omul este tentat sa profite din toate sursele posibile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO