Prima pagina

Commerzbank vine cu microcredite

26.06.2001, 00:00 26



Banca germana Commerzbank va forma pe piata romaneasca, impreuna cu trei investitori institutionali, o banca comerciala dedicata acordarii de microcredite.

"Suntem in proces de adunare a tuturor documentelor necesare infiintarii bancii", a declarat pentru Ziarul Financiar Hans J. Krohn, directorul reprezentantei de la Bucuresti a Commerzbank.

Ceilalti trei investitori sunt: Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), International Financial Corporation (IFC) - Divizia de investitii a Bancii Mondiale si IMM, o companie de microcredite apartinand unei firme de consultanta germana, IPC.

La acesti actionari se va adauga dupa o anumita perioada de timp si un alt investitor german. "Avem intregul suport al BNR pentru aceasta banca care va acoperi un segment de piata, de microcredite, care este slab reprezentat in Romania", a mentionat Krohn.

Operatiunile sunt asteptate sa inceapa la sfarsitul acestui an. Noua banca va prelua activitatea din Romania a companiei Micro Entreprise Credit Romania, unde actionar principal este firma germana IMM. Micro Credit opereaza pe piata romaneasca din 1999, acordand peste 440 de microcredite in valoare de peste 3 milioane dolari.

"Toate operatiunile Micro Credit vor fi incorporate in noua banca", a spus Krohn. El a mentionat ca noua banca comerciala se va dedica doar acordarii de microcredite, axandu-se mai putin sau chiar deloc pe operatiunile cu firmele mari. "Poate vom atrage depozite, ca sa finantam activitatea", a mentionat bancherul german.

Commerzbank este prezenta in Romania din 1998, cand a deschis o reprezentanta. In ultimul timp, pe piata au aparut informatii conform carora Commerzbank intentioneaza sa deschida o banca proprie la Bucuresti, sau sa cumpere una romaneasca. Mai multi functionari bancari romani deja si-au trimis CV-urile la Commerzbank.

Krohn a tinut sa precizeze ca aceste informatii nu sunt adevarate.

"Conform strategiei si prioritatilor actuale, Commerzbank nu are in plan cumpararea unei banci in Romania sau deschiderea unei filiale proprii", a spus Krohn.

"Altele sunt prioritatile Commerzbank, in alte tari, sau intarirea operatiunilor din alta parte", a adaugat bancherul german. Totusi, el a mentionat ca, "pe masa" exista ideea unei extinderi in Romania, dar acest lucru nu se va intampla imediat.

Operatiunile de la Bucuresti, la nivel de reprezentanta, inseamna decontarea tranzactiilor, plati interbancare, linii de credite catre alte banci romanesti sau operatiuni de finantare a comertului.

"Suntem multumiti de operatiunile de credit cu bancile romanesti. Nu am avut nici o problema pana acum", a mentionat Krohn.

Commerzbank este a patra banca germana, avand la sfarsitul anului trecut active totale de 459,6 miliarde euro. Profitul net a fost de 1,3 miliarde euro. Capitalizarea bursiera s-a ridicat la sfarsitul anului trecut la 16,74 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO