Prima pagina

Comisia Europeana recomanda aderarea Romaniei si a Bulgariei in 2007

06.10.2004, 00:00 11

Raportul anual al Comisiei Europene asupra tarilor aspirante la statutul de membre ale UE va recomanda aderarea Romaniei si a Bulgariei in 2007 si incheierea cat mai curand, pe parcusul anului 2005, a Tratatului de aderare a celor doua tari. Informatia a aparut ieri in mai multe agentii de presa straine si in ziare occidentale, care citeaza documentul anual care va fi prezentat astazi, la Bruxelles.
O alta veste buna pentru Romania, pe care au titrat-o mai mullte ziare eropene, este ca tara noastra va fi declarata ca stat in care economia de piata este functionala. In aceasta privinta, Comisia se pare ca remarca progresele constante in domeniul macroeconomic pe care le-a inregistrat Romania. In acelasi timp, unele publicatii, cm ar fi Le Figaro de pilda, se afirma ca la mijloc ar fi vorba despre un cadou diplomatic pe care Romania il primeste de la Bruxelles. Ziarul francez, care reprezinta curentul conservator si vocea clasei de mijloc din Hexagon, citeaza surse comunitare care sustin ca acest statut a fost acordat Romaniei, "desi nu il merita". De asemenea, in articol se afirma ca decizia de acordare a statutului de piata functionala ar fi facut obiectul unor discutii aprinse din cadrul Comisiei Europene, la mijloc aflandu-se nemultumiri in privinta situatiei politicie si ecnomice din Romania.
Cu o zi inainte, un articol al corespondentului BBC la Bruxelles, care se afla in posesia raportului, nu se vorbea despre existenta in text a declararii Romaniei ca economie de piata functionala. BBC preciza ca exista o serie de cateva pagini necompletate, care ar fi urmat sa cuprinda concluziil raportului din perspectiva economica si politica.
Vestea buna este contrabalansata de o ingrijorare a Comisiei Europene referitoare la capacitatea Romaniei si a Bulgariei de a-si indeplini angajamentele pe care si le-au asumat in timpul negocierilor. De aceea, se pare ca in raportul care va fi prezentat astazi va fi inserata o propunere-avertisment din partea Uniunii. este vorba de fapt despr oficializarea unei clauze care pana acum nu fusese pomenita decat prin declaratii personale ale oficialilor europeni - anume ca in Tratatul; de aderare va fi inclusa o asa-numita clauza de salvagardare. Mai precis, o prevedere a Comisiei prin care aderarea propriu-zisa a fiecaruia dintre cele doua state sa fie intarziata cu cel putin un an in cazul in acre nu sunt respectate standardele asumate in timpul negocierilor. Acesta este considerat de catre multi observatori drept un criteriu inclus in ultima jumatate de an in relatia Uniunii cu statele candidate, o reprezentare de fapt a vocilor care sunt neincrezatoare in capacitatea Romaniei si a Bulgariei de a fi pregatite pe deplin in paln economic si politic. Aici discutia cuprinde si perspectiva aderarii Turciei si a Croatiei, tari care se pare ca vor fi avertizate ca ar putea intrerupe neocierile pe perioada mai lunga in cazul in care sunt constatate deraieri de la comportamentul politic si economic general manifestat in tarile membre.
Critici exista din partea Uniunii Europene, in acest raport asupra Romaniei, atat din perspectiva indeplinirii criteriilor economice, cat si a celor politice. Se constata ca autoritatiile de la Bucuresti au continuat sa acorde inlesniri financiare si reesalonari unor companii, mai ales cele din domeniul siderurgic, in cauza fiind cele care au cumparat combinatele de la Resita si Galati. Critici formulate in termeni severi sunt adresate Guvernului in doua cazuri care tin de modul in care au fost incheiate contractele cu firmele Bechtel si EADS. Primul - pentru construirea autostrazii Brasov-Bors, al doilea, pentru securizarea frontierelor. Exista mentiunea Comisiei, de pilda, potrivit careia contractul cu firma americana de construire a autostrazii Brasov-Bors ar fi afectat mai multe capitole de negociere - de la cel privind concurenta la cel referitor la transporturi. Raportul include si un avertisment la adresa autoritatilor ca pe viitor existand riscul sa nu mai pota participa la finantarea proiectelor europene de infrastructura, din cauza derogarilor "grave" de la principiile achizitiilor publice.
La capitolul politic, Romania este criticata din pricina presiunilor economice la adresa trusturilor de presa si a agresarii unor ziaristi. De asemenea, Comisia este de parere ca fenomenul coruptiei este inca larg raspandit si afecteaza niveluri inalte ale societatii. De altfel, este criticata absenta judecarii vreunui oficial de rang inalt in cadrul campaniei anti-coruptie.
Aceasta critica este preznta in mai toate articolele aparute ieri in presa europeana. Financial Times, Le Figaro, Le Monde, agentiile Reuters si France Presse, prezinta situatia in care se afla Romania si Bulgaria pe drumul integrarii in Uniunea Europeana, evidentiind acordarea statutului de economie de piata functionala (in cazul Romaniei, Bulgaria il are de doi ani) si clauza de salvargadare inclusa de Comisie.
Oficialii de la Bucuresti au comentat informatiile despre raportul de tara asupra Romaniei. Presedintele Ion Iliescu a spus ca raportul va confirma calendarul aderarii si va mentiona statutul de economie de piata. Vestile rele de la Bruxelles, privind criticile, spune presedintele, "nu trebuie sa emotioneze". "Nu trebuie sa va tulbure treaba aceasta. Daca nu ne critica altii, trebuie sa ne criticam singuri", a spus seful statului.
La randul sau, premierul Adrian Nastase spune ca spera ca raportul din acest an al Comisiei "sa reflecte eforturile pe care eforturile pe care intreaga societate le-a facut pentru a fi sa adere la UE in 2007". Adrian Nastase mai spune ca, desi este campanie electorala, "partenerii europeni inteleg ca aspiratia spre integrare este impartasita de toate fortele politice, fiind un deziderat major al societatii romanesti".
De asemenea, si ministrul de externe, Mircea Geoana, a avut o reactie in prejma publicarii raportului de tara.El a spus ca este optimist ca Romania va obtine statutul de economie de piata functionala, adaugand ca, din informatiile pe care le are, acest obiectiv va fi atins.
Ministrul de externe a precizat ca mai sunt de negociat "cateva capitole complexe", dar, a adaugat el, "printr-un efort comun al expertilor Comisiei Europene si al expertilor romani se va putea asista in luna noiembrie la intrarea in faza finala a acestor negocieri.
Romania mai are de negociat patru capitole pentru a incheia acest parcurs pana la aderare. Trei dintre ele se refera la domenii de negociere si sunt capitole ca atare, existand si un al patrule, intitulat diverse. Cele trei capitole sunt cel privind mediul, un altul, care cuprinde justitia, administratia si internele, iar cel de-al treilea se refera la concurenta. Mediul se afla intr-o faza avansata de negociere, fiind posibila incheierea lui in scurt timp. Cele dificile sunt justitia si concurenta. Asta cu atat mai mult cu cat exista nemultumiri exprimate explicit atat in raportul de tara, cat si in declaratii ale unor oficiali europeni la adresa respectarii criteriilor de concurenta din piata europeana. Iar un exemplu relevant in acest sens il constituie Bechtel si EADS, ca si reesalonarile amintite. In privinta justitiei, exista asteptari mari la Bruxelles ca legile care au fost adoptate recent vor si fi aplicate rapid si consecvent.



Le Figaro: CE se pregateste sa ofere un cadou diplomatic Romaniei
Comisia Europeana se pregateste sa ofere un cadou diplomatic Romaniei, prin acordarea statutului de economie de piata, pe care i l-a refuzat in urma cu un an, ultimul obstacol in vederea aderarii Bucurestiului la UE fiind astfel eliminat, relateaza Le Figaro, in editia electronica de ieri. Acordarea acestui statut, care conditioneaza viitoare aderare a Bucurestiului la Uniunea Europeana, se afla in centrul raportului de evaluare in vederea extinderii pe care autoritatile de la Bruxelles il vor da publicitatii astazi.
Cu toate acestea, aparentele pot fi inselatoare. Potrivit informatiilor obtinute de publicatia franceza, decizia a facut obiectul unor discutii aprinse in cadrul Executivului european, in conditiile in care situatia economica si politica a Romaniei ridica mai multe semne de intrebare. Bucurestiul ar putea incheia negocierile de aderare la inceputul anului2005, lasind sa se intrevada posibilitatea unui integrari reale in 2007. Totusi, o data cu apropierea acestei date, indoielile in privinta capacitatii Romaniei de a-si onora angajamentele europene se amplifica. Statutul de economie de piata se bazeaza pe respectarea mai multor principii, printre care stabilitatea macro-economica, absenta obstacolelor in ceea ce priveste declararea falimentului unor intreprinderi.
Oficial, Bucurestiul mai are de inchis patru dintre cele 31 de capitole de negociere, referitoare la justitie, afaceri interne si concurenta. Neoficial, surse apropiate de dosar nu ascund insa intirzierile acumulate de Bucuresti.
"Romania nu este pregatita sa adere, situatia de acolo este inspaimintatoare", a explicat o sursa comunitara. In pofida acestor comentarii, impresia predominanta la Bruxelles este ca trenul este in miscare. De la lansarea procesului de extindere, soarta Romaniei, spre marea sa bucurie, este legata din punct de vedere juridic de cea a Bulgariei. Or, Sofia a inregistrat mult mai multe progrese in procesul de reforme, chiar daca unele lacune persista in lupta pentru combaterea criminalitatii. In pofida decalajului, cele doua tari vor adera in acelasi timp.Desi Romania nu il merita, "ar fi fost greu, cu mai putin de trei ani inaintea datei probabile de aderare, sa nu ii fie recunoscut acestei tari statutul de economie de piata", a explicat o sursa comunitara.



FT: UE afirma ca Romania are economie de piata functionala
Raportul Comisiei Europene privind Romania va afirma ca tara are o "economie de piata functionala", un criteriu stabilit de UE pentru aderare, informeaza Financial Times. Astfel, Romania este pe punctul de a primi un vot de incredere din partea Comisiei Europene, care va deschide calea spre aderarea tarii la UE in 2007. Intr-un interviu acordat ziarului, premierul roman, Adrian Nastase, a declarat ca este increzator in faptul ca Romania va primi confirmarea UE datorita abordarii "foarte puternice si hotarate" fata de reforma economica. Testul privind economia de piata functionala este unul dintre principalele obstacole ramase in calea aderarii la UE, intr-un moment in care Romania este aproape de incheierea negocierilor cu Comisia. Un proiect al raportului, obtinut de Financial Times, saluta "stabilitatea macroeconomica si reformele economice profunde" si "angajamentul" in procesul de aderare la UE. "Prin urmare, s-a stabilit ca Romania respecta criteriile de economie de piata functionala", adauga documentul. Raportul afirma ca UE se asteapta ca Romania "sa isi asume obligatiile de membru in calendarul convenit" si cere extinderea administratiei publice, in vederea aplicarii legislatiei UE si noteaza ca "in Romania, coruptia este in continuare grava si raspandita". Cu toate ca multi oficiali UE vorbesc despre "oboseala extinderii" si au in continuare indoieli profunde legate de gradul de pregatire a Romaniei, ei recunosc faptul ca tara va adera aproape sigur la Uniune in 2007, data stabilita de guvernele UE. Romania ar trebui, conform programului, sa incheie negocierile de aderare anul acesta, dar subiectele dificile, cum sunt reforma juridica si subventiile, nu au fost inca rezolvate complet. Nastase a declarat ca includerea unei "clauze de siguranta" in acordul de aderare la UE va fi utila, "ca instrument de asigurare pentru cei care considera ca ar putea fi probleme cu implementarea". Clauza, modelata dupa o prevedere similara din acordul UE cu Bulgaria, poate amana intrarea Romaniei in UE cu un an, pana in 2008.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO