Prima pagina

Codul lui Da Vinci duce profitul editurii RAO la 1,3 mil. euro

Codul lui Da Vinci duce profitul editurii RAO la 1,3 mil. euro

In Romania, vanzarile controversatei carti au depasit 120.000 de exemplare

23.06.2006, 20:08 145

Grupul editorial RAO International Publishing, care detine drepturile de difuzare pentru cartile scriitorului american Dan Brown, autorul bestsellerului "Codul lui Da Vinci", a inregistrat in anul 2005 un profit brut de 1,3 milioane de euro (5,4 milioane de lei), de noua ori mai mare decat in anul precedent.
Cifra de afaceri a companiei a ajuns la 6,1 milioane de euro (22,1 milioane de lei), de peste patru ori mai mult fata de anul precedent. "Codul lui Da Vinci" a fost vandut in peste 120.000 de exemplare din momentul lansrii lui in anul 2004, fiind titlul cel mai bine primit de piata.
"Credem ca situatia financiara de anul trecut s-a datorat pe de o parte cresterii pietei si pe de alta parte majorarii productiei noastre. De altfel, tendinta crescatoare s-a manifestat destul de clar in ultimii cativa ani. Mult timp, RAO a avut o cota de piata de aproximativ 10%, dar, in ultimii ani credem ca am atins pragul de aproape 20%. Ne bazam pe cifrele furnizate de clientii nostri, librarii", a declarat Ovidiu Enculescu, director general RAO.
Compania detine trei librarii proprii, insa este prezenta si in retelele Diverta, CLB (Compania de Librarii Bucuresti), dar si hypermarketurile Cora si Carrefour, care au inregistrat un ritm foarte sustinut de dezvoltare in ultimii ani.
"In primul rand, dorim sa stabilizam productia la nivelul ridicat calitativ si cantitativ la care a ajuns, in al doilea rand dorim consolidarea infrastructurii editurii, care a fost profund remodelata pentru a face fata cresterii. De asemenea, dorim sa identificam canalele optime de comunicare cu publicul nostru cititor", a mai spus Enculescu.
Pentru anul curent, conducerea RAO si-a bugetat o cifra de afaceri de aproximativ 8,5 milioane de euro (30 de milioane de lei) si un profit "macar similar cu cel de anul trecut". Dupa primul trimestru al anului, RAO a realizat o cifra de afaceri de 1,4 milioane de euro (5 milioane de lei), comparabila cu rezultatul inregistrat la nivelul intregului an 2004, profitul net fiind de 170. 000 de euro (600.000 de lei).
Cea mai mare parte a portofoliului RAO cuprinde volume traduse. "Piata de carte a inceput sa se dezvolte in ultimul timp si in Romania credem ca dezvoltarea va continua. Cu toate acestea, cititorul roman a inceput sa devina mult mai exigent in alegerea cartilor, iar aici influenta media are un rol foarte important", spune Ilies Campeanu, redactor-sef al editurii RAO. In momentul de fata, cei mai importanti jucatori de pe piata de carte sunt editurile Humanitas, Polirom, Paralela 45, ALL sau Curtea Veche.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO