Prima pagina

CNVM, nominalizata de brokeri la "Gafa anului"

CNVM, nominalizata de brokeri la "Gafa anului"
18.12.2003, 00:00 8

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a reusit sa suprinda ieri piata de capital romaneasca. Insa nu printr-o reglementare "cristal" sau o masura de protectie a investitorilor ci printr-un demers caracterizat de brokeri drept "o gafa de proportii".


Gafa care poate cauza, spun aceiasi brokeri, pierderi de mai multe miliarde de lei investitorilor de la Bursa de Valori.


Marti seara, pe site-ul CNVM a fost publicat primul proiect oficial al legii consolidate a pietei de capital, asteptat cu infrigurare de toti actorii pietei. Odata proiectul publicat, majoritatea investitorilor si brokerilor au cautat direct capitolul referitor la statutul Societatilor de Investitii Financiare (SIF). Unde, spre marea surprindere a tuturor au gasit prevederi privind cresterea pragului de detinere in capitalul unui SIF de la 0,1% la 1%. Surpriza a fost generata de faptul ca, numai cu cateva saptamani in urma, Gabriela Anghelache - presedintele CNVM anuntase ca proiectul de lege consolidata care pleaca la Bruxelles pentru a fi avizat de oficialii Comisiei Europene nu va contine referiri in legatura cu ridicarea pragului.


Cresterea pragului era o masura asteptata de peste un an de investitorii de la Bursa, aplicarea ei urmand sa duca la cresterea controlului actionarilor SIF asupra conducerii societatilor si cresterea atractivitatii actiunilor SIF.


SIF sunt printre cele mai bogate societati din Romania, cu active totale cumulate de circa 600 de milioane de dolari.


Teoretic o investitie foarte buna, actiunile SIF sunt subevaluate la Bursa tocmai pentru ca un actionar nu are drept de vot pentru mai mult de 0,1% din capital si nu are nici o influenta asupra deciziilor de management.



Luand de bun proiectul pus pe site-ul CNVM (Comisia a si dat un comunicat prin care a anuntat ca proiectul este disponibil si sunt asteptate opinii), investitorii au cumparat puternic actiuni SIF imediat dupa inceperea sedintei de tranzactionare de ieri.



Toate cele cinci actiuni SIF au crescut cu 5- 6% pe parcursul sedintei, pe fondul unor tranzactii de aproape 2 milioane de dolari.



Aproape toti brokerii erau entuziasmati de faptul ca, in sfarsit, situatia SIF s-a clarificat si recomandau cumpararea actiunilor.



Astfel, actiunile SIF au inchis sedinta de ieri cu preturi in crestere medie de 4,13%.



Primele semne de intrebare au aparut cand membrii CNVM au fost solicitati pentru a comenta pe marginea proiectului de lege.



"Cum adica pe site a aparut proiectul cu cresterea pragului la 1%? Noi nu am trimis asa ceva la Bruxelles. Proiectul trimis la Bruxelles nu prevedea obligativitatea cresterii pragului ci lasa la dispozitia fiecarui SIF initiativa de a face acest lucru. Stati sa verific", spunea ieri un membru CNVM care a dorit sa isi pastreze anonimatul.



Dupa "verificare", Comisia redacteaza un punct de vedere oficial.



"Din greseala, pe site-ul CNVM a fost publicata o varianta intermediara a proiectului de lege, care a fost modificata ulterior. Varianta corecta, care nu prevede ridicarea pragului pe care un investitor il poate detine la o societate de investitii financiare, va inlocui pe site varianta gresita", a declarat pentru ZF Ciprian Ene, purtator de cuvant CNVM.



Prin urmare, investitorii care au cumparat actiuni SIF pe baza proiectului initial de pe site au plecat de la premize gresite.



"Este gafa anului. Este incredibil. Nu poate fi posibil ca tocmai o institutie oficiala, de la care astepti de obicei clarificari, sa faca asemenea greseli. Ceea ce a facut CNVM poate cauza pierderi de miliarde pentru investitorii care au cumparat azi (ieri n.r.). Noi, ca si brokeri, ce sa explicam clientilor in astfel de situatii?", spune Rares Nilas, director general al BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.



Reprezentantii SIF, la fel de surprinsi de ceea ce s-a intamplat ieri, nu au dorit sa comenteze pe marginea situatiei.



Final: aproape de ora 17, CNVM corecteaza proiectul de pe site. Este sters articolul 120, care prevedea ridicarea pragului iar intre articolele 119 bis si 121 ramane un gol.
laurentiu.ispir@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO