Prima pagina

Clonarea de embrioni umani, aprobata

31.07.2000, 00:00 13



Aprobarea, incepand cu luna septembrie, a unei noi tehnologii de clonare in Marea Britanie ar putea conduce la folosirea unor celule din embrioni umani "copiati" pentru a "creste" tesuturi in vederea folosirii lor in scopuri medicale, chiar daca asta va starni nemultumirea profunda a gruparilor religioase. In faza initiala, oamenilor de stiinta nu li se va permite decat sa cloneze embrioni pentru scopuri exclusiv de cercetare, se arata intr-un articol publicat in ultimul numar al cotidianului "The Observer".

Decizia guvernului permite cercetatorilor britanici sa preia conducerea in plan mondial in domeniul clonarii. Prin recoltarea de celule din embrioni umani, cercetatorii vor putea nu doar sa produca tesuturi nervoase pentru a inlocui parti afectate ale creierului, dar si sa produca piele pentru transplanturi si, intr-un final, sa obtina organe noi - inima, rinichi sau ficat - prin clonare.

Procedeul le-ar putea permite tuturor oamenilor sa aiba o "banca de tesuturi", de unde sa poate folosi componentele biologice necesare pentru vindecarea unui numar mare de boli, de la afectiuni pulmonare la diabet. Cercetatorii estimeaza ca, in timp, se va reusi chiar sa se produca parti intregi de corp uman in laborator, ceea ce ar putea pune capat cosmarului bolnavilor ce asteapta donatori de organe pentru a se putea insanatosi.

Insa in timp ce comunitatea stiintifica va fi incantata de potentialul imens aparut, procedeul va arunca Guvernul britanic intr-o noua batalie cu gruparile religioase si cu cele ce apara drepturile familiei, care afirma ca folosirea embrionilor este echivalenta cu sacrificarea unei fiinte umane pentru bunastarea altei fiinte umane.

Clonarea embrionilor este unul dintre procedeele stiintifice cele mai controversate. El a fost interzis in Marea Britanie in urma cu doi ani, de teama ca cercetatorii vor fi supusi furiei publicului, care ii acuza pe oamenii de stiinta ca se joaca de-a Dumnezeu. Tehnica implica recoltarea de celule de la adulti, cu ajutorul carora se obtine un embrion, care se injecteaza intr-un ovul donat de o femeie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO