Prima pagina

Clinton vorbeste de "unele progrese", israelienii sunt in ceata"

18.07.2000, 00:00 13



Presedintele american Bill Clinton a declarat ca summit-ul israeliano-palestinian de la Camp David a inregistrat "unele progrese", ambele parti incercand din rasputeri sa ajunga la un acord. Clinton a incalcat duminica embargoul asupra informatiilor impus la inceputul summit-ului si a acordat un interviu ziarului "The New York Daily News", in care a spus ca este mai optimist acum decat era la inceputul reuniunii, recunoscand in acelasi timp ca negocierile inca se confrunta cu dificultati mari. "S-ar putea sa-l facem (n.r. - acordul). Nu stiu. Dumnezeule, este greu", a afirmat presedintele american, subliniind ca aceste negocieri "nu se compara cu nici una din problemele cu care a avut de-a face" de-a lungul celor doua mandate.

Optimismul presedintelui american nu este impartasit catusi de putin nici de israelieni, nici de palestinieni. "Pozitiile israeliene si palestiniene raman diferite. Toate afirmatiile conform carora punctele de vedere incep sa se apropie nu au nici o baza. Daca palestinienii nu-si dau seama de nevoia de a ajunge si ei la un compromis, atunci acordul va ramane departe", a declarat seful diplomatiei israeliene David Levy, citat de Reuters. Un consilier al premierului israelian Ehud Barak a declarat ca negocierile sunt incerte si ca nu e sigur ca ele vor duce la incheierea unui acord. "Negocierile sunt in ceata si nu avem nici o garantie ca vom ajunge in final la un acord", a afirmat Eldad Yaniv.

Tayseer Khaled, unul dintre liderii Frontului Democratic pentru Eliberarea Palestinei, a declarat ca negocierile sunt "o pierdere de timp" si ca el nu vede nici un progres dupa cele sase zile de negocieri.

In acest timp in Israel, zeci de mii de oameni au demonstrat la Tel-Aviv impotriva summit-ului, condamnandu-l pe Ehud Barak si proiectul de concesii teritoriale facute palestinienilor. La randul lor, palestinienii din Cisiordania au organizat marsuri pentru a doua zi consecutiv, cerand liderului Autoritatii Palestiniene Yasser Arafat sa nu renunte la nici un petec de pamant.

Ehud Barak nu a scapat inca de cosmarul motiunilor de cenzura. Parlamentul israelian a examinat ieri doua motiuni de cenzura depuse de doua partide de extrema-dreapta la adresa concesiilor pe care Barak ar fi gata sa le faca palestinienilor, a declarat un purtator de cuvant al Parlamentului. Potrivit analistilor politici, aceste motiuni de cenzura, inaintate de Israel Beitenu (patru deputati) si de Uniunea Nationala (patru deputati), nu au nici o sansa de a fi votate, fiind necesara o majoritate absoluta de 61 de deputati din 120 pentru rasturnarea Guvernului si convocarea de alegeri anticipate in urmatoarele 90 de zile. Presedintele grupului parlamentar al partidului ultraortodox Shass (17 deputati), Yair Peretz spune ca formatiunea sa nu va vota contra Guvernului, chiar daca Shass a parasit coalitia lui Barak pentru a-si manifesta opozitia fata de summit-ul de la Camp David.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO