Prima pagina

Clifford Chance a preluat avocatii Badea, Georgescu

19.06.2006, 21:55 19

Clifford Chance, cea mai mare firma de avocatura din lume, s-a asociat cu firma de avocatura Badea, Georgescu&Asociatii pentru a intra pe piata romaneasca, a carei valoare anuala este estimata la 100 de milioane de euro pe an si care va avea un ritm de crestere mai mare decat cel prognozat de pietele externe mature.
"Este o evolutie naturala a relatiei pe care am avut-o cu Clifford Chance. Inca din 2002, cand am creat firma, ne-am concentrat pe implicare in tranzactii multinationale, iar in multe dintre ele am lucrat impreuna. Discutiile de asociere erau de mai mult timp", a afirmat Daniel Badea, managing partner.
Michael Cuthbert, managing partner in Clifford Chance pentru Europa Centrala si de Est a declarat: " Noul nostru birou din Bucuresti va reprezenta un punct de plecare pentru dezvoltarea prezentei Clifford Chance in regiune si va imbunatati capacitatea noastra de a asista clientii globali care au interes in Europa de Sud-Est". Clifford Chance are peste 3.300 de avocati la nivel global, cu 29 de birouri in 20 de tari, iar incasarile anuale se ridica la peste1,4 miliarde de euro.
Daniel Badea, 31 ani, si Nadia Georgescu, 33 ani, lucreaza de zece ani pe piata avocaturii de business, cativa ani lucrand si la Londra in acest domeniu in cadrul unor firme globale din domeniu. Firma a avea doi parteneri si 20 de avocati. Incasarile anuale ale firmei sunt estimate la 2-3 milioane de euro pe an. Badea nu a dorit sa comenteze pe aceasta tema.
Acum noua entitate va avea 3 parteneri, ce-al de treilea fiind un avocat partener Clifford Chance.
"Noi nu am avut o foarte mare vizibilitate, pentru ca aveam mai multi clienti externi", a mentionat Badea. Planul nostru acum este de a creste organic, intentionam sa luam 2-3 avocati din piata pentru a ne consolida pozitia pe anumite segmente, dar nu vizam sa ne asociem cu o alta firma, a spus Badea. Noi ne vom concentra spre segmentele de piata care vor creste spectaculos in urmatorii ani si unde avem o pozitie solida: real estate, banking-finance, fuziuni si achizitii si private equity, spune el.
Badea a fost implicat in acest an in cea mai mare tranzactie imobiliara de pe piata, achizitia cladirii de birouri Charles de Gaulle Plaza (sediul Vodafone si Raiffeisen Bank) pentru mai mult de 80 de milioane de euro de catre un fond de investitii, Accesion Fund.
Anul trecut, Badea, Georgescu au fost avocati in cea mai mare oferta de obligatiuni corporatiste a unei entitati romanesti, cand BCR a vandut pe piata externa titluri de 500 de milioane de euro. In acest an, firma face parte din consortiul condus de banca de investitii Credit Suisse First Boston care urmeaza sa vanda in toamna un pachet de 40% din actiunile RomTelecom, intr-o tranzactie estimata la peste 1 miliard de euro.
Dintre marile firme de avocatura din lume, numai Linklaters, numarul doi in lume, are birou in Romania. "Lipsa unor firme straine a permis unor firme romanesti de calitate sa se dezvolte foarte competitiv. Este vorba de firme de traditie, care sunt de 10-15 ani, cat si de firme nou infiintate", a mentionat Badea.
In topul pietei locale, din punct de vedere al numarului de avocati si al incasarilor se afla NNDKP (Nestor), Bostina & Asociatii, Linklaters, Musat & Asociatii, dupa care urmeaza o grupa de firme de mijloc - Salans, Popovici & Asociatii, Stoica & Asociatii, Tuca Zbarcea & Asociatii, Voicu & Filipescu, Schoenherr & Asociatii. Valoarea onorariilor incasate de primii zece jucatorii este estimata la 40 de milioane de euro pe an.
Intentia noastra este de a intra in topul primilor jucatori in urmatorii ani, spune Badea.
Tarifele practicate de avocatii de business se ridica intre 200 si 450 de euro pe ora, iar un avocat bun cu 4-5 ani experienta, fara sa fie partener, are un venit de 3.000 -5.000 de euro net pe luna. Un avocat de top, care detine firma, poate sa castige pe an peste 1 milion de euro.
In ultimii doi ani piata a fost destul de zbuciumata, mai multi avocati s-au desprins din firmele vechi si si-au facut propria firma. De asemenea intrarea catorva firme straine, care au venit dupa investitorii austrieci - Schoenherr, Wolf Theiss - a dus la miscari semnificative de avocati intre firme.
Ion Nestor, partener senior la NNDKP, a declarat pentru Anuarul de business al Romaniei 2006 - Cei mai mari jucatori din economie - realizat de ZF ca se asteapta ca in acest an sa se continue procesul de restructurare si consolidare a pietei. "Toate structurile se ajusteaza din mers", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO