Prima pagina

CFR, gata sa transmita si glasul, si poza rotilor de tren

08.07.2001, 00:00 43



Compania Nationala de Cai Ferate (CFR) se pregateste intens pentru momentul liberalizarii totale a pietei telecomunicatiilor, cand vrea sa fie gata cu oferta de servicii integrate de comunicatii digitale de voce, date si imagini.

In plus, din 2005, calatorii isI vor putea conecta terminalele mobile (laptop, telefon etc) la Internet.

"In momentul liberalizarii pietei locale, la 1 ianuarie 2003, CFR va fi capabila sa ofere servicii moderne si diversificate de telecomunicatii, atat operatorilor de transport feroviar cat si altor clienti de pe piata din Romania", a declarat Ziarului Financiar Mihai Necolaiciuc, directorul general al CFR.

Potrivit oficialilor companiei, desi reteaua va trebui sa deserveasca in principal CFR, va fi posibila si inchirierea de canale de comunicatii cu o capacitate de transport intre 64 Kbps si 155 Mbps.

"Pentru furnizarea de servicii de comunicatii de voce, date si imagini va trebui, bineinteles, ca CFR sa depuna o cerere de licenta de operator telecom la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, a declarat Lucian Milea, directorul Agentiei de Telecomunicatii CFR.

"Pana acum, nu am primit o oferta financiara de colaborare din partea marilor operatori europeni", a spus Milea.

Proiectele de modernizare a retelei de telecomunicatii CFR au inceput in 1998, cu trei proiecte de investitii in valoare de 37 de milioane de dolari, finantare asigurata prin imprumuturi de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Mondiala.

In ceea ce priveste furnizorii de echipamente, acestia au fost stabiliti prin licitatie internationala in 1998 si 1999, castigatorii fiind Siemens (pentru proiectul retelei magistrale de cabluri cu fibre optice si proiectul retelei de transmisiuni digitale) respectiv Alcatel, pentru reteaua digitala de servicii integrate ISDN.

La inceputul acestui an, Alcatel si CFR au semnat un contract in valoare de 12 milioane de euro, in baza caruia firma franceza va furniza partii romane centrale digitale ce permit transmisia de voce, date si imagini.



Pe piata telecomunicatiilor bate vant de concurenta apriga

Momentul liberalizarii totale a pietei romanesti a telecomunicatiilor - fixat prin contractul de privatizare al RomTelecom pentru 1 ianuarie 2003 - va da startul unei competitii acerbe pe piata transmisiilor de voce, date si imagini. Introducerea noilor tehnologii sI a diverselor combinatii dintre ele face deja desueta vechea clasificare in telefonie fixa/telefonie mobila.

Pe piata locala, inca insuficient acoperita de infrastructura sI serviciile de comunicatii, se vor infrunta operatori cu traditie - RomTelecom, Mobil Rom, Mobifon, cat si o serie de firme ce isi fac doar acum debutul in domeniul serviciilor de telecomunicatii comerciale - CFR, Transelectrica, SNRadiocomunicatii, Astral, RCS, PCNet.

Lupta va fi cu atat mai dura cu cat, potrivit declaratiilor facute de ministrul comunicatiilor si tehnologiei informationale Dan Nica, noii operatori ce doresc obtinerea unei licente de telefonie vor trebui sa faca investitii de cel putin un miliard de dolari. Deocamdata, costul efectiv al unei licente nu a fost anuntat.

Potrivit analistilor, un numar ridicat de operatori nu poate insemna insa decat asigurarea unor servicii de comunicatii de calitate si la un pret acceptabil.

Pana la sfarsitul anului viitor, CFR intentioneaza sa finalizeze toate cele trei componente ale proiectului de modernizare. Astfel, in ceea ce priveste reteaua magistrala de cabluri de fibre optice, aceasta va avea in final o lungime totala de peste 4.100 de kilometri.

Livrarea a peste 3.500 de kilometri de cabluri de fibre optice, de catre firma Siemens, s-a incheiat in luna martie 2000, in prezent lucrarile la aceasta retea fiind in curs de finalizare si receptie.

Al doilea proiect consta in dezvoltarea retelei de transmisiuni digitale, care se afla de asemenea in curs de derulare, termenul de incheiere al lucrarilor fiind, potrivit sefului Agentiei de Telecomunicatii a CFR, Lucian Milea, 30 septembrie 2001.

Poate cel mai interesant din punct de vedere comercial este proiectul de dezvoltare al retelei digitale cu servicii integrate ISDN, in cadrul caruia vor utilizate echipamente Alcatel.

Scopul proiectului este inlocuirea actualei retele de telefonie automata a CFR cu o retea digitala ce va permite companiei sa ofere servicii integrate de voce, date si imagini. Potrivit oficialilor CFR, aceasta retea va fi functionala la nivel national la inceputul lunii octombrie 2002.

De asemenea, CFR isi propune ca in perioada 2002-2005 sa implementeze tehnologia GSM-Railway, cel putin pentru coridorul IV pan-european Curtici-Brasov-Bucuresti-Constanta. Deocamdata insa, pentru acest proiect nu au fost gasite sursele de finantare, declara oficialii CFR.

Despre proiectele CFR, Dan Bedros, directorul general al companiei Alcatel Romania, apreciaza: "Deoarece infrastructura le permite, cei de la CFR vor putea foarte curand transmite voice-over-IP, care este cea mai ieftina si cea mai moderna solutie".

Potrivit directorului Alcatel, pentru RomTelecom exista in acest moment patru mari concurenti: CFR - ce poate transmite fie prin liniile RomTelecom, fie prin cele proprii, SNR, RCS si fostul RENEL (despre care Bedros considera ca "a luat startul mult mai tarziu, de aceea nu va ajunge sa opereze in 2003").

RomTelecom a inceput sa simta suflul concurentei sI, chiar saptamana trecuta, conducerea operationala a companiei a fost schimbata, tocmai in ideea pregatirii operatorului national pentru competitia libera.

In prima jumatate a acestui an s-au inregistrat o serie de anunturi prin care diverse companii au anuntat ca se vor lansa pe piata telecomunicatiilor, incepand cu sfarsitul anului viitor, cu servicii de ultima ora.

Atractia principala este serviciul VoIP, care se considera ca va inlocui intr-un viitor destul de apropiat serviciile telefonice directe.

Pentru aceste tip de transmisie, printre companiile ce vor dori sa obtina o licenta de operator se vor numara Transelectrica, PCNet, RCS, SNR, Astral.

SNR si-a lansat recent proiectul-pilot de transmisie radio de date in banda de 26 GHz. Deocamdata, proiectul nu este disponibil decat la nivelul Capitalei, insa el va fi extins pana la toamna si in alte localitati din tara, dupa cum au promis reprezentantii companiei.

Pentru extinderea lui managementul companiei negociaza un credit de 20 milioane de dolari de la Deutsche Bank.

Tot la inceputul lui 2003 si Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice - Transelectrica va avea disponibile 22 de linii de comunicatie de mare capacitate din fibra optica, pentru exploatarea carora intentioneaza sa se asocieze cu un investitor puternic din domeniul telecomunicatiilor, spune Jean Constantinescu, directorul general al companiei.

"Din cele trei solutii existente, de inchiriere, vanzare, sau lansarea unei afaceri independente, Consiliul de Administratie si Adunarea Generala a Actionarilor au ales-o pe ultima", a afirmat Constantinescu.

Compania nationala de transport al energiei electrice va organiza, in perioada urmatoare, o licitatie prin care va fi stabilit partenerul cu care se va asocia Transelectrica in operarea celor 22 de linii.

La randul sau, Astral Kappa Telecom lucreaza in prezent la finalizarea proiectului de conectare pe fibra optica a celor sase sectoare ale Capitalei, proiect ce va avea ca rezultat o retea metropolitana de comunicatii care va corespunde tuturor exigentelor din domeniu.

"Reteaua va functiona in varianta subterana - prin tunelele de metrou si canalele RADET - precum si aeriana. In prima faza, pe nodurile optice ale retelei vor fi circa 2.000 de utilizatori, pentru ca ulterior, pe masura dezvoltarii de noi servicii, numarul utilizatorilor sa ajunga la 500 pe fiecare nod", a precizat Aurel Costea, directorul operational al Astral Telecom

"Categoric, momentul liberalizarii pietei telecomunicatiilor din Romania, ne va gasi cu cele sapte retele metropolitane si cu inca cel putin tot atatea gata pentru transmisii de voce. Noi nu mai suntem doar o firma de televiziune prin cablu, ci o companie de telecomunicatii, intrucat oferim servicii integrate de telecomunicatii, respectiv transmisii TV, date, Internet si Intranet", a subliniat oficialul Astral Telecom.

In sfarsit, PCNet anunta la targul de informatica si telecomunicatii CERF 2001 ca va intra, la inceputul anului urmator, pe piata comunicatiilor Voice over IP.

"Pregatim reteaua pentru VoIP si vom face tot posibilul ca la 1 ianuarie 2002 sa lansam servicii voice-over-IP la preturi cat se poate de reduse", declara atunci Mihai Batraneanu, director general al companiei PCNet.

Liderii pietei de telefonie mobila, MobilRom sI MobiFon nu sI-au dezvaluit inca planurile complete, dar au indicat ca vor "upgrada" retelele pentru GPRS, generatia 2,5, care permite o viteza mai mare de transfer a datelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO