Prima pagina

Cele mai mari companii de la Bursa au crescut spectaculos

Cele mai mari companii de la Bursa au crescut spectaculos
03.12.2004, 00:00 23

Bursa a crescut ieri spectaculos, stergand cu buretele cele zece minute de la finalul sedintei de marti, atunci cand piata a scazut brusc dupa ce Traian Basescu, candidatul la Presedintie al Aliantei PNL-PD a cerut anularea alegerilor.
Lucrurile s-au linistit intre timp, investitorii beneficiind si de o pauza - 1 decembrie a fost liber fiind ziua nationala.
Situatia politica isi continua drumul, peste o saptamana urmand sa aiba loc al doilea tur de scrutin. In aceste conditii, investitorii s-au repezit sa cumpere cele mai importante actiuni, considerand ca nu exista motive de panica, iar o alaturare cu ceea ce se intampla in Ucraina, este exclusa.
Principalele actiuni au castigat teren, companiile cotate pe piata devenind mai valoroase in cateva ore cu cateva  sute de milioane de euro. Valoarea cumpararilor de actiuni de pe piata a depasit ieri 4,5 milioane de euro, piata revenindu-si astfel dupa cateva zile in care valoarea zilnica a tranzactiilor dadea semne de scadere. Pe piata optimismul a revenit, vorbindu-se din nou despre interesul tot mai mare al fondurilor straine de investitii fata de potentialul pietei romanesti.
"Este clar ca pe piata au intrat bani ai unor investitori din strainatate. Nu poate fi vorba de speculatii pentru ca valoarea tranzactiilor a fost foarte mare si nu cred ca exista cineva care sa isi permita asa ceva," comenta ieri Rares Nilas, directorul BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.
Reactia de marti a pietei la declaratiile lui Basescu este interpretata acum de brokeri drept cateva cazuri izolate de investitori care au intrat in panica fie ca o incercare de a specula o reactie de scadere a pietei la care unii investitori se asteptau.
"Cineva a incercat probabil sa speculeze marti ceea ce a zis Basescu, dar piata nu a confirmat azi si cei care au vrut sa speculeze nu au reusit sa cumpere mai ieftin azi. Este normal ca unele declaratii politice sa influenteze piata si s-ar putea sa mai apara mici speculatii  datorate unor evenimente politice," a declarat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision. El a mai adaugat ca ceea ce este cu adevarat important pentru piata este daca dupa incheierea alegerilor se va reusi formarea unui guvern. In urma cu patru ani, bursa a inregistrat la fel ca acum o oscilatii puternice intre cele doua tururi ale alegerilor, dar lucrurile au revenit ulterior la normal.
Petrom, cea mai importanta  companie de pe piata, a castigat ieri 7,9% fata de marti, castigand in valoare 230 milioane de euro. Actiunile companiei au trecut in viteza de pragul psihologic de 3.000 lei/actiune atingand un nou maxim istoric de 3.140 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a Petrom a trecut pentru prima data de la listarea pe piata de 3 miliarde de euro.
Cealalta companie petroliera de la Bursa, Rompetrol Rafinare (Petromidia), a fost de departe preferata investitorilor de pe piata actiunile fiind cele mai tranzactionate, iar cresterea pretului a fost de aproape 11%. Valoarea bursiera a Petromidia a urcat cu 37 milioane de euro pana la 378 milioane de euro.
Actiunile BRD, cele care au fost afectate cel mai mult marti de valul de ordine de vanzare, au crescut ieri cu mai mult decat scazusera in sedinta precedenta, atingand un nou maxim istoric de 34.800 lei/actiune. Valoarea bancii a urcat cu peste 50 de milioane de euro, atingand 1,25 miliarde de euro.
Actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au urcat in medie cu 1% la finalul zilei, acestea fiind, spun brokerii, trase in sus de evolutia companiilor mari de la Bursa.
Peste jumatate din actiunile tranzactionate ieri la Bursa de Valori au incheiat ziua in crestere ducand indicii BET si BET-C la noi maxime istorice. Indicele BET a incheiat pentru prima data ziua peste 4.000 de puncte, dupa ce mai atinsese aceasta valoare luni.
De la inceputul acestui an Bursa a crescut cu aproape 100%, lucru la care putini se asteptau la inceputul acestui an. Capitalizarea totala a Bursei de Valori Bucuresti a ajuns ieri foarte aproape de 7 miliarde de euro, dupa ce la inceputul anului se situa sub nivelul de 3 miliarde de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO