Prima pagina

Cel mai mare producator de aur din lume, implicat indirect la Rosia Montana

02.09.2004, 00:00 38

Compania americana Newmont Mining Ltd., cel mai mare producator de aur din lume, a achizitionat 19% din actiunile companiei canadiene Gabriel Resources, care dezvolta controversatl proiect Rosia-Montana din Romania ,  in urma unei tranzactii in valoare de 18,8 milioane de dolari.
In urma anuntului, actiunile Gabriel Resources au atins cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, in urma unei cresteri de 52%.
Newmont, companie cu sediul in Denver, Colorado-SUA, a pariat pe faptul ca Gabriel Resources va reusi sa incheie dezvoltarea proiectului minei din Muntii Apuseni, de la Rosia Montana, despre care compania canadiana sustine ca adaposteste zacaminte aurifere de 10,6 milioane de uncii( 4,3 miliarde de dolari la un pret de 410 de dolari uncia cit este acum).
Desi reprezentantii Newmont au declarat ca nu sunt interesati de un parteneriat in cadrul proiectului de la Rosia Montana, au recunoscut ca totusi este un proiect fezabil.
"Nimeni nu se asteapta ca Newmont sa fi investit aceasta suma importanta de bani fara ca sa fi studiat atent inainte situatia si nu inainte de a se fi asigurat ca lucrurile sunt in regula", a declarat analistul Michael Curran, care a adaugat ca Newmont nu este genul de companie care sa ia decizii speculative.
Inainte de achizitie, Newmont a intreprins mai multe investigatii, inclusiv de ordin ecologic, conform reprezentantilor Gabriel Resources.
"Inainte de a investi, Newmont s-a declarat satisfacuta de directia si calitatea standardelor de responsabilitate sociala a Gabriel Resources, a practicilor si a angajamentelor", au declarat reprezentantii companiei canadiene.
Intr-o declaratie publica, Newmont si-a aratat disponibilitatea de a furniza sprijin tehnologic si ecologic.
 Actiunile Gabriel Resources au scazut, in ultimii doi ani, din cauza faptului ca planurile de dezvoltare ale proiectului Rosia Montana au stagnat.
Gabriel Resources a anuntat ca va investi 440 milioane de dolari in mina de la Rosia Montana in urmatorii 17 ani.
Compania a anulat recent o tranzactie in valoare de 28 de milioane de dolari canadieni, prin care o parte din actiuni ar fi urmat sa fie vandute catre Royal Bank of Canada, dupa ce guvernul de la Bucuresti s-a opus proiectului, din ratiuni ecologice, scrie site-ul Mineweb.net
De fapt, ideea proiectului a fost permanent insotita de opozitie din partea societatii civile, dublata de faptul ca cei 500 de angajati ai minei de stat Minvest ar fi ramas fara slujbe pentru a permite inceperea noului proiect.
In luna mai, scenariul parea destul de sumbru pentru compania canadiana, cand presedintele Oyvind Hushovd a anuntat ca lucrarile proiectului din Apuseni vor fi amanate pana in 2006.
Acel anunt a scazut capitalizarea companiei Gabriel Resources de la 332 milioane de dolari canadieni la 200 de milioane.
In ciuda protestelor mai multor organizatii non-guvernamentale, proiectul Rosia Montana ar putea schimba in bine soarta zonei, sustine directorul responsabil cu probleme de mediu al Rosia Montana, John Ashton.
Newmont are astfel de experiente cu minele vechi din Colorado.
Sondajele recente arata ca locuitorii de la Rosia Montana castiga cam un sfert din PIB-ul mediu pe cap de locuitor din Romania.
Principala ocupatie a localnicilor este mineritul, inca de pe vremea romanilor.
Gabriel Resources s-a angajat sa scape zona de poluare si sa furnizeze un nivel de trai decent pentru localnici pentru cateva zeci de ani.
Intre timp, bancile internationale, care au acordat imprumuturi pentru proiect, au aderat la principii si norme elaborate de Banca Mondiala, care se refera la riscuri de ordin social si ecologic.
Aceste norme sunt "mai pretentioase decat legislatia romana in vigoare", afirma reprezentantii companiei canadiene.
Acestia sunt de parere ca asocierea companiei canadiene cu un gigant american din domeniu poate avea un impact pozitiv asupra locuitorilor de la Rosia.
Cele doua motive majore de intarziere a proiectului tin, pe de o parte, de mutarea satului si, pe de alta, de eliberarea unui permis de mediu.
Probabil ca cea mai controversata parte a proiectului tine de relocarea satului, care cuprinde 900 de gospodari pe 2.000 de proprietati.
Newmont a trecut prin experiente de acest gen in Ghana si Peru.
Conform Gabriel Resources, 40% din casele de la Rosia Montana au fost vandute, iar localnicii fie au incasat banii, fie si-au achizitionat case in noul sat.
Majoritatea satenilor s-au temut ca Gabriel Resources nu ar avea capacitatea financiara de a construi un sat nou, dar reprezentantii acesteia spun ca acum ar putea sa capete ceva mai mare incredere.
Pe langa proteste si lipsa credibilitatii, Gabriel Resources a avut de infruntat si problemele legislative legate de regimul proprietatii.Cat priveste problemele de mediu, dificultatile actuale tin de eliberarea permisului de urbanism, proces care ar urma sa se incheie in urmatorul an.
claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO