Prima pagina

Cel mai bun prieten al asiguratorilor, statul

06.02.2003, 00:00 14

Companiile de asigurari aveau la sfarsitul lunii noiembrie anul trecut investitii de peste 15 milioane $ in actiuni cotate, adica in jur de 7% din plasamentele financiare totale, a anuntat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Desi pe plan mondial, datorita lichiditatilor foarte mari de care dispun, companiile de asigurari - mai ales cele de viata - sunt printre primii de investitori pe pietele de capital, in Romania societatile de profil sunt mult mai conservatoare.
Astfel, statul ramane cel mai bun prieten al asiguratorilor din punct de vedere al investitiilor: doua treimi din plasamentelor societatilor de asigurari, adica 135 milioane $, sunt in titluri de stat.
"Piata instrumentelor financiare din Romania este extrem de ingusta, astfel incat posibilitatile de investire sunt limitate. Instrumentele monetare si titluri de stat, fiind instrumente cu risc zero, sunt foarte importante pentru calculul marjei de solvabilitate", explica Marius Onofrei, responsabil relatii cu presa al companiei Allianz-tiriac, una dintre primele trei companii de pe piata din punctul de vedere al primelor brute incasate.
Restul investitiilor companiilor de asigurari merg in depozite in lei si valuta (o cincime din investitiile totale, adica aproape 45 milioane $), in actiuni necotate sau obligatiuni municipale.
Actiunile necotate au o pondere destul de mare: aproape 7% din total, adica 14,3 milioane $, explicabila prin actiunile detinute de societatile de asigurari la companii subsidiare (cum este cazul Omniasig- cu Omniasig Asigurari de Viata) sau la companii care fac parte din acelasi grup (cum este cazul Asirom la alte companii din cadrul grupului Interagro). 
Atitudinea foarte conservatoare a companiilor de asigurari in ceea ce priveste investitiile pe piata romaneasca se schimba insa cand este vorba de investitiile in strainatate.
Astfel, patru companii de asigurari aveau la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut investitii in strainatate de 188 miliarde lei, adica 5,4 milioane de dolari, dintre care jumatate in actiuni cotate si jumatate in obligatiuni, adica o structura apropiata cu cea a investitiilor asiguratorilor pe pietele mature.
Mare diferenta structura de pe piata romaneasca: fata de 14% in actiuni (cotate si necotate) si restul in titluri de stat si depozite bancare.
Companiile cu investitii in strainatate nu sunt nominalizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, dar aceste companii nu pot fi decat cele care au in portofoliu produse unit linked, cu programe de investitii in strainatate - ING Nederlanden, Allianz-tiriac si Aviva, carora li se adauga Interamerican, care a anuntat deja ca are o parte din rezerve investite pe pietele straine de capital.
Aversiunea fata de risc romanesc a companiilor de asigurari de pe piata ar fi explicabila prin slabiciunea pietei de capital romanesti. "In Romania piata de capital e cum e. Iar alte instrumente cum ar fi obligatiunile corporatiste aproape ca nu exista. In ceea ce priveste obligatiunile municipale, trebuie luat in considerare faptul ca companiile de asigurari prefera investitiile sub un an. Apoi, unit linket-urile emise de programele de investitii Allianz-tiriac sunt in valuta, asa incat investitiile trebuie facute pe pietele externe", spune Marius Onofrei, responsabil relatii cu presa Allianz-tiriac. Doar ING Nederlanden are un program unit-linked cu posibilitate de investire pe bursa romaneasca de valori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO